ROŽŇAVA: Na prednáške o vojenských opevneniach mala zastúpenie aj R. Sobota

Norbert Mogyorósi a Ján Rešetár

ROŽŇAVA – Problematiku umiestnenia, funkcie, údržby a spravovania objektov ľahkého opevnenia, vybudovaných v línii na Gemeri v rokoch 1937-1938, priblížila záujemcom prednáška Československé opevnenia v regióne Gemer. Bola zároveň poslednou zo sprievodných podujatí výstavy Gemer v období 1. ČSR v Baníckom múzeu (BM) v Rožňave.

Podujatie vo štvrtok 13. februára 2019, doslova zaplnilo rožňavskú galériu do posledného miesta. Samotná prednáška pracovníka Norberta Mogyorósi bola odprezentovaná mimoriadne pútavou a modernou formou,“ uviedol manažér kultúry BM Róbert Šimko.

Prednáška Československé opevnenia v regióne Gemer

Dodal, že tieto bunkre, takzvané ropíky, slúžili na stráženie a obranu československých hraníc pred útokom z juhu. „O tom, že problematika prítomných zaujala, svedčia aj početné diskusné príspevky po prednáške. V rámci nich krátko vystúpil aj jeden z nadšencov, Ján Rešetár z R. Soboty, ktorý sa spolu s kolegami v súčasnosti venuje oprave jedného z pomerne dobre zachovaných opevnení v Jesenskom,“ podotkol manažér.

Ako spomenul na záver, v múzeu veria, že táto zaujímavá výstava si nájde miesto pri svojej ďalšej prezentácii v regióne, keďže ide o výstavu putovnú.

Ropík v Jesenskom pri pohľade spredu

Zdroj a foto: R. Šimko, BM, Sobotnik.sk

Pridaj komentár