KOMENTÁR: Pri nepozvaní primátorov na zasadnutie použila vláda a organizátori chabé argumenty

JESENSKÉ – Primátori Rimavskej Soboty, Hnúšte a Tisovca sa na ostatné zasadnutie vlády v Jesenskom mohli pozerať akurát tak v televízii. Organizátori ich totiž na rokovanie o aktualizácii akčného plánu rozvoja okresu nepozvali, pričom použili – jemne povedané – zvláštne argumenty. V tomto článku sa na ne bližšie pozrieme a pokúsime sa vysvetliť, prečo sú podľa nás chabé a postavené na hlinených nohách.

Na úvod snáď informácia, ktorá síce v predchádzajúcich článkoch odznela, treba ju však pripomenúť – zodpovedným za vypracovanie zoznamu pozvaných hostí bol prednosta Okresného úradu R. Sobota Csaba Csízi. Priamo na tlačovej konferencii po rokovaní to na základe novinárskej otázky potvrdil podpredseda vlády pre informatizáciu a investície Richard Raši. Ten bol pre neprítomnosť premiéra Petra Pellegriniho na tlačovke hlavným vládnym predstaviteľom.

My sme akceptovali prednostov návrh, a ja teraz hovorím za seba, ja som s tým návrhom plne stotožnený. Aj s tým, že tam boli ľudia, ktorí tam boli,“ konštatoval Raši.

Jesenské zvládlo rokovanie na jednotku, primátori však chýbali

Podpredseda vlády sa následne relatívne dlho venoval zdôvodneniu, prečo vláda rokovala v Jesenskom a nie v niektorom z troch miest okresu. Táto jeho slovná obrana však bola úplne zbytočná, keďže na tlačovej konferencii nikto nespochybnil miesto konania zasadnutia. Novinárske otázky smerovali jedine k tomu, prečo naň primátori neboli pozvaní. To je úplne iná vec a sme si istí, že predstavitelia miest by pricestovali nielen do Jesenského, ale aj do oveľa menšej a odľahlejšej dedinky, keby ich pozvali.

Záujem o to určite mali, veď napríklad primátorka Tisovca Irena Milecová na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva avizovala, že o pripravovanom rokovaní vlády vie a chcela by sa na ňom pokúsiť o zvýšenie regionálneho príspevku pre svoje mesto. To zatiaľ od vládneho kabinetu dostalo iba menšiu pomoc.

Treba tiež objektívne povedať, že hoci spojenie „vláda rokovala na dedine“ môže znieť úsmevne, kabinetu v tejto súvislosti niet čo vyčítať. Práve naopak, snaha dostať sa aj takto bližšie k ľuďom je sympatická. Treba tiež povedať, že pri príchode členov vlády na výjazdové rokovania zvyknú mať obyvatelia príležitosť osloviť ich so svojimi problémami.

Naposledy tak napríklad urobila partia Rómov v Rožňave, ktorá sa ministrovi práce Jánovi Richterovi posťažovala, že napriek vzdelaniu ich nechce nikto zamestnať. Túto príhodu minister neskôr spomenul aj na tlačovke ako pekný príklad aktívnych občanov.

V neposlednom rade, starosta Jesenského Gabriel Mihályi patrí medzi skúsené a aktívne hlavy obcí a po organizačnej stránke zasadnutie v žiadnom prípadne negatívne nevybočovalo z radu. Jesenskému niet čo vyčítať a zabezpečenie rokovania bolo kvalitatívne porovnateľné s poslednými zasadnutiami vlády v našich regiónoch. Teda v Hnúšti, Fiľakove, V. Krtíši, Rožňave či Revúcej. Hoci pripraviť takéto podujatie muselo byť pre obec s 2200 obyvateľmi, pochopiteľne, ťažšie.

Šimko podľa Rašiho škodí R. Sobote, on sám však podľa mnohých škodil Košiciam

Nepozvanie prvého primátora, Jozefa Šimka z Rimavskej Soboty, zdôvodnil Raši tým, že škodí svojmu mestu. Tu však treba hneď spomenúť, že podľa mnohých názorov aj Raši ako primátor poškodil svoje mesto Košice, keď jeho garnitúra uzavrela zmluvu o zabezpečení parkovacej politiky s firmou EEI. Stačí sa pozrieť napríklad do diskusie k článku na stránke Nového času, kde mu to mnohí diskutujúci vyhadzujú na oči. Viacerí sa pamätáme aj na medializované protesty samotných Košičanov. Zo spomínanej veci sa nakoniec stala vleklá kauza, kde mestu hrozí finančná strata a problém dodnes nie je vyriešený.

Ďalším Rašiho vyjadrením bolo, že Šimko je kotlebovec a podporoval extrémistickú stranu s fašistickými prvkami. Nejdeme brať podpredsedovi vlády jeho názor, ale opäť by napríklad aj o ňom mohol niekto povedať, že je smerák, čo je takisto pre mnohých ľudí výraz s pejoratívnym nádychom. Prípadne by mohol dodať, že Raši je z oligarchickej strany s mafiánskymi prvkami a jej členovia sú zapletení do podvodov s agrodotáciami a prípadov zbitia farmárov na východe.

Sme zvedaví, čo by Raši povedal, keby sa s ním napríklad nejaký vysoký predstaviteľ EÚ nechcel stretnúť a ako dôvod by uviedol, že vicepremiér škodil Košiciam a je členom strany, ktorej predseda označuje novinárov za idiotov, špinavé prostitútky a najväčších zločincov na svete.

Slabé argumenty v prípade nepozvania Lebedu a Milecovej

Čo sa týka ďalších dvoch primátorov, hnúšťanského Romana Lebedu a tisovskej Ireny Milecovej, tu sú argumenty organizátorov ešte slabšie. Prednosta Csízi ich nepozvanie zdôvodnil slovami, že sa pri zostavovaní zoznamu hostí rozhodli uprednostniť starostov malých obcí, aby sa aj oni mohli stretnúť s čelnými predstaviteľmi štátu. To je opäť chvályhodné, lenže neznamená to, že súčasne nemohli byť pozvaní aj primátori. Nešlo o žiadny kapacitný problém, doslova len stačilo dať do sály o dve alebo tri stoličky viac.

Podpredseda Raši ešte Csíziho doplnil, že za nepozvaním primátorov zo severu okresu je aj skutočnosť, že sú vo funkcii krátko a na to, aby sa zorientovali v problematike, treba čas. Vláda sa teda s nimi vraj bude ochotná stretnúť neskôr.

Skutočnosť je však taká, že obaja spomínaní primátori sú v problematike samosprávy nadpriemerne skúsení. Lebeda aj Milecová boli posledných osem rokov mestskými poslancami, dokonca jednými z najaktívnejších vo svojich samosprávach. Obidvaja sa navyše angažovali ako dobrovoľníci v prospech svojich miest a podieľali sa na mnohých rozvojových projektoch. Lebeda bol ešte k tomu takmer celé minulé volebné obdobie viceprimátorom Hnúšte.

Navyše, v susednom Revúckom okrese, kde vláda zasadala len jeden deň pred Jesenským, kabinet nemal problém rokovať priamo v okresom meste, kde je tiež nový primátor Július Buchta. V tomto okrese dokonca vláda už po tretíkrát zasadla priamo v okresnom meste, čo je zase v rozpore s argumentom, že kabinet chce ísť aj k ľuďom do dedín a priamo tam riešiť ich problémy.

Výzvy na dialóg zrejme zostanú nevypočuté

Zhrnuté a podčiarknuté – zasadnutie vlády nie je narodeninová oslava, kam si pozveme ľudí, ktorých máme radi, ale oficiálna akcia, kde predstavitelia štátu musia byť pripravení vypočuť si aj kritické hlasy a pripomienky.

Plne sa stotožňujeme s názorom hnúšťanskej poslankyne a manažérky Miestnej akčnej skupiny Miroslavy Vargovej, ktorá na Facebooku uviedla, že považuje za prinajmenšom trápne, keď na tak významné stretnutie v jednom z najmenej rozvinutých regiónov neboli pozvaní primátori miest. „Nech sa už s nimi zhodneme alebo nie, zastupujú nemalý počet obyvateľov a sú rozvojovými centrami v okrese,“ dodala.

Riešenie vzniknutej situácie by podľa nás bolo jednoduché. Stačilo by, ak by podpredseda Raši prijal pozvanie primátorov Šimka a Lebedu na spoločnú diskusiu, kde by sa otvorene porozprávali o problémoch regiónu. Uvedomujeme si, že Rašiho čas je vzácny a má na starosti veľa vecí, avšak hlavne po týchto udalostiach by si okres s dlhodobo najvyššou nezamestnanosťou z jeho strany zaslúžil aspoň spomínané symbolické gesto.

Už vo štvrtok (14. 2.) sme preto oslovili tlačové oddelenie jeho úradu s otázkou, či vicepremiér pozvánku primátorov prijme. Hoci v iných prípadoch tlačový odbor reaguje na novinárske otázky promptne, v tomto prípade doteraz žiadnu odpoveď nemáme a už ani neočakávame, že by prišla.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár