Krásna Hôrka vyhorela pred siedmimi rokmi, pozrite sa, ako dnes vyzerá zvnútra

Smutným symbolom Krásnej Hôrky je posledné roky žeriav

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Perla Gemera, hrad Krásna Hôrka, vyhorel presne pred siedmimi rokmi, 10. marca 2012. Napriek počiatočným prísľubom ani po takomto dlhom čase stále nie je sprístupnený a práce ani zďaleka nenapredujú tempom, aké by si takáto dôležitá pamiatka zaslúžila.

Problematická a zdĺhavá rekonštrukcia

Na úvod aspoň krátke zhrnutie: Krásnu Hôrku zasiahol v spomínaný deň, 10. marca 2012, ničivý požiar, ktorý pohltil prakticky všetky šindľové strechy hradných objektov. Plamene zničili či poškodili aj časť z vyše 4200 zbierkových predmetov na hrade. Napriek tomu sa však z nich podarilo zachrániť až 90 percent, čo možno považovať za určité šťastie v nešťastí. Podľa medializovaných informácií oheň spôsobili dvaja rómski chlapci z neďalekej osady, ktorí v suchom trávnatom poraste pod hradom skúšali fajčiť cigaretu.

Vedenie ministerstva kultúry sa napriek značným škodám a zničenej streche pozeralo do budúcnosti optimisticky. Vtedajší minister Daniel Krajcer vyrukoval s odvážnym tvrdením, že hrad bude mať už do leta 2012 novú strechu a aspoň jeho časť bude môcť byť najneskôr na jeseň toho istého roku sprístupnená verejnosti.

Na Krásnej Hôrke sa zachovala najväčšia zbierka dobových diel na našom území. V súčasnosti sú len naukladané na kope

Žiaľ, tieto optimistické predpovede sa s odstupom času ukázali ako úplne nereálne. Rekonštrukciu od začiatku sprevádzali komplikácia a zdržania, ktoré v roku 2017 vyvrcholili vypovedaním zmluvy s autorom architektonickej štúdie obnovy hradu. V lete 2018 navštívila Krásnu Hôrku aktuálna ministerka kultúry Ľubica Laššáková, ktorá vyjadrila nádej, že hrad by mohol byť sprístupnený do troch rokov (teda v roku 2021). Či to však bude pravda, je v súčasnosti veľmi otázne.

Urobilo sa vraj veľa

Slovenské národné múzeum (SNM) síce teraz, začiatkom marca 2019, uviedlo, že špecializovaný projekčný tím vykonal za posledný rok a pol množstvo prípravných prác, samotná finálna obnova hradu sa však stále nezačala. Neboli ešte získané ani potrebné stavebné povolenia a nezačalo sa výberové konanie na zhotoviteľa rekonštrukčných prác.

Kongregačná sieň síce prežila požiar bez väčšej ujmy, silný vietor však v nasledujúcich dňoch zhodil na klenbu oslabený komín, čo nevydržala a prepadla sa. Jednou z prác preto bolo jej domurovanie

Požiar hradu negatívne zasiahol aj turizmus v regióne, keďže Krásna Hôrka bola spolu s kaštieľom v Betliari najznámejšou a najnavštevovanejšou pamiatkou na Gemeri. Miestni obyvatelia si preto pravidelne pripomínajú smutné výročie požiaru zapálením sviečky v okne a dnes (10. 3. 2019) vytvoria na hradnom kopci veľkého smutného smajlíka zo svietidiel.

Napriek tomu, že doteraz bolo podľa údajov SNM na hrade preinvestovaných približne 5,3 milióna eur, zostáva Krásna Hôrka pre verejnosť neprístupná. Pozrite si preto aspoň našu fotogalériu, ktorá vám ukáže, ako vyzerá tento gemerský hrad v súčasnosti.

One Reply to “Krásna Hôrka vyhorela pred siedmimi rokmi, pozrite sa, ako dnes vyzerá zvnútra”

  1. Pingback: Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka pokračuje aj v súčasnosti

Pridaj komentár