R. SOBOTA: V rámci revitalizácie areálu nemocnice bola zrekonštruovaná i fontána

RIMAVSKÁ SOBOTA – Drobnosť, ktorá však poteší. Tak by sa dala charakterizovať opravená fontána v areáli rimavskosobotskej nemocnice Svet zdravia (SZ), ktorá viac ako 30 rokov nefungovala a chátrala.

„Počas rekonštrukcie internistického pavilónu došlo pri realizácii stavebných prác v blízkosti fontány k jej porušeniu, vrátane sošky chlapčeka. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa nemocnica rozhodla fontánu zrenovovať. Zároveň sme chceli skrášliť priestor areálu pre pacientov i zamestnancov,“ priblížila pre Sobotnik.sk komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

Čo sa týka samotnej obnovy fontány, podľa Fedákovej sa zrenovovala základná betónová konštrukcia, na jej vrch sa osadila socha anjelika a fontána bola vysadená zeleňou. „Nie je už teda klasickou striekajúcou fontánou naplnenou vodou,“ podotkla komunikačná špecialistka siete SZ.

Ako doplnila, soška anjela bola síce krásna, ale zamestnancom nemocnice chýbalo niečo, čo by ju oživilo. „Vedenie preto odsúhlasilo, že sa anjelovi vloží do rúk srdiečko, aby sa umocnila jeho symbolika. Bol zakúpený kovový polotovar, ktorý v nemocnici vymaľovali vodeodolnou farbou a srdiečko pripevnili anjelovi do rúk,“ priblížila Fedáková.

Súčasť väčšej obnovy

Ako doplnila, rekonštrukcia fontány bola súčasťou rozsiahlejšej obnovy areálu nemocnice, ktorú v uplynulých rokoch realizovala externá firma. Zahŕňala údržbu drevín v parku pri fontáne a novú výsadba pri plote – hlavný nemocničný areál k Ulici J. Fábryho. Výsadba pribudla aj pred vstupom do onkologického oddelenia od fontány.

Parčík s fontánou v nemocnici v roku 2011. Vidieť, že v tom čase bol neudržiavaný, v ľavej časti snímky vidieť lavičky, na ktorých sa pre chýbajúce laty nedalo sedieť.

Viaceré zmeny k lepšiemu sa udiali tiež pri psychiatrickom oddelení. Tam pribudol umelý trávnik, živý plot, predzáhradka a doplnkové záhony. Osadený bol tiež mobiliár a hracie prvky. Celková obnova aj s okrasnými drevinami stála podľa Fedákovej vyše 5700 eur.

Zdroj: Jana Fedáková. SZ Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár