Priemyselný park v R. Sobote – premárnená príležitosť, alebo šanca do budúcnosti?

RIMAVSKÁ SOBOTA – Aj keď má Rimavská Sobota najvyššiu nezamestnanosť na Slovensku, dodnes nemá plnohodnotný priemyselný park, v ktorom by sa mohli usadiť potenciálni investori s hlučnou či prašnou výrobou. Aj toto bola téma, ktorá sa riešila na dvoch posledných mestských zastupiteľstvách, kde o nej diskutovali primátor Jozef Šimko, poslanci MsZ, aj aktivista Radovan Ceglédy.

Ako sa vyjadril Ceglédy, peniaze, ktoré sa mohli využiť na výstavbu priemyselného parku, použil primátor v októbri 2017 na výstavbu tobogánu na Kurinci. Ako najväčší problém neoznačil Ceglédy nedostatok práce, ale nízku mzdu, ktorá ľudí odrádza pracovať. Ak by sa zvýšil počet pracovných miest, mzda by podľa neho stúpla.

„Dám vám dva príklady, kde investície išli. Celkovo 200 000 € išlo na priemyselný park do Hnúšte z akčného plánu. Hnúšta si vybavila ďalší milión, alebo milión a pol z ministerstva hospodárstva. A tieto prostriedky použili na zrekonštruovanie starého priemyselného parku, kde už skončila jedna firma z Rimavskej Soboty. Čiže R. Sobota mínus 150 miest, Hnúšťa plus 200. Alebo napríklad 290 000 €, ktoré využil šikovný starosta z malinkej obce Radnovce a postavili tam za to školu. Presne takú istú  potrebujeme postaviť aj my v ‚Čiernom meste‘,“ uviedol Ceglédy, podľa ktorého je mesto v tomto ohľade neaktívne.

Primátor: Musíme mať najprv prehľad, aký investor sem príde

Primátorovi Ceglédy ďalej vyčítal, že žiadny projekt nepodal, pričom inde, kde projekty podali, peniaze dostali. Ďalej poznamenal, že bol osobne na SARIO (Slovenská agentúra pre rozvoj investícii a obchodu), kde mu povedali, že oni do mesta investorov posielajú, no primátor ich posiela preč pre nedostatok vhodných miest na podnikanie.

Primátor Jozef Šimko odpovedal na tieto vyjadrenia rázne: „Priemyselný park v meste Rimavská Sobota máme v bývalých kasárňach. Na to nám dala vláda Róberta Fica milión eur. Ja som bol na SARIO tiež a s pani Murárikovou (vedúca odboru rozvoja mesta na MsÚ, pozn. redakcie) sme spísali nejednu požiadavku. Ja nemôžem spísať projektovú dokumentáciu na priemyselný park Sever za bývalou ZŤS, kým nemám prehľad, aký investor príde do Rimavskej Soboty,“ vysvetľoval primátor.

Hazucha: Ako mesto sme zaspali, vždy sme našli dôvody, prečo sem investora nepustiť

K téme sa vyjadrili aj niektorí poslanci, napríklad Ivan Hazucha: „Tam, kde priemyselné parky postavili, tam ten benefit prišiel. Teraz sa presviedčam, že sme ako mesto zaspali. Možno sme mali ísť do istého rizika. To, čo je v bývalých kasárňach, ten hnedý priemyselný park, má veľmi obmedzené využitie. Máme jedno špecifikum, a nielen v Rimavskej Sobote, že vo všetkom nájdeme chybu. Vždy sme našli sto dôvodov, ako sem investora nepustiť. Možno aj preto nás obchádzajú,“ naznačil poslanec MsZ.

Podľa poslanca Michala Demetera bude fajn, ak by sa zamestnanosť v meste zvýšila. „Som rád, že ste priznali, že náš nápad s priemyselným parkom je dobrá vec. Stačí to len dokončiť s ďalšími bodmi a bude to dobre. Vybudovať park nie je záležitosť na polroka, ani na rok. Problém č. 1: nevieme využiť peniaze, základ je mať parcely, ktoré sa dajú ponúknuť,“ adresoval poslanec primátorovi.

Dočkáme sa nového priemyselného parku?

Napriek nie práve ideálnej situácii ohľadom priemyslu v R. Sobote sa však začala črtať iskierka nádeje. Na ostatnom zasadnutí MsZ totiž poslanci schválili zapojenie sa mesta do výzvy, ktorú vypísal Okresný úrad Rimavská Sobota. Určená je na podporu výstavby, rekonštrukciu a modernizáciu priemyselných areálov.

Vzhľadom na túto zverejnenú výzvu musíme začať konať ako mesto, aby sme sa mohli uchádzať o tento regionálny príspevok. Mesto R. Sobota sa doposiaľ nezapájalo do týchto zverejnených výziev nezapájalo a toto je potrebné zmeniť,“ podotkol navrhovateľ, poslanec Roman Vaľo s tým, že zo spomínanej výzvy môže samospráva dostať príspevok v maximálnej výške 800 000 eur. Realizovala by sa zaň prípravu inžinierskych sietí pre budúcich investorov v parku.

Vaľo zároveň uviedol štyri možné lokality, kde by priemyselný park mohol byť vybudovaný. Všetky sú v okolí bývalých ZŤS, respektíve pri hlavnej ceste smerom na Hnúšťu. Jednou z lokalít je aj parcela bývalého priemyselného parku Sever, teda priestor, ktorý bol pripravovaný v minulom desaťročí pre príchod spoločnosti Draxlmaier. „Každá z týchto lokalít má svoje investičné plusy aj mínusy,“ dodal poslanec.

So zapojením sa do výzvy súhlasil i primátor Jozef Šimko, ktorý presadzoval ako vhodnú lokalitu práve spomínanú parcelu priemyselného parku Sever. Svoj návrh zdôvodnil existujúcou projektovou dokumentáciou, ktorú má mesto už desať rokov, stála vyše 920 000 slovenských korún a stačí ju len aktualizovať. Upozornil tiež, že ak samospráva aj dostane 800 000 eur, na všetky inžinierske siete i s prístupovou cestou by potrebovalo celkovo až 2,4 milióna eur.

Parky v R. Sobote a okolí

Rimavská Sobota má v súčasnosti jeden priemyselný park, na Dobšinského ulici v areáli bývalých kasární. Keďže je však situovaný bezprostredne pri obytnej zóne, nie je doň možné umiestniť investora s hlučnou či prašnou výrobou. Najväčším zamestnávateľom je v ňom spoločnosť Yura.

Fungujúci piemyselný park má aj mesto Hnúšťa v severnej časti areálu bývalých Slovenských lučobných závodov. Aj tam je najväčším zamestnávateľom firma Yura.

V susednom Lučeneckom okrese má najväčší priemyselný park Fiľakovo, kde pracuje okolo 2000 ľudí. Úspešné v tomto smere je aj tamojšie okresné sídlo, ktoré síce najprv malo problém svoj park na Mikušovskej ceste zaplniť, v súčasnosti však rieši opačný problém – jeho kapacita je už naplnená a mesto eviduje záujem ďalších investorov. Aj preto tamojšia samospráva uvažuje o jeho rozšírení či vytvorení úplne nového priemyselného parku.

Naopak, priemyselný park v Poltári zatiaľ potenciálnych investorov nezaujal a zíva prázdnotou.

Zdroj: MsZ, Sobotnik.sk Foto: ilustračné, Pixabay.com

 

Pridaj komentár