Niektoré obce na juhu Rimavskosobotského okresu trápi nová nebezpečná droga herba

BÁTKA – Je veľmi lacná a preto dostupná aj ľuďom z nižších sociálnych vrstiev či mládeži. Zároveň je však vysokonávyková, nebezpečná a podľa kompetentných dokáže z ľudí urobiť doslova „zombíkov“. Reč je o novej syntetickej droge herba, ktorá zatiaľ najviac zasiahla niektoré dediny na juhu Rimavskosobotského a Trebišovského okresu. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz na dnešnej (21. 3. 2019) tlačovej konferencii v Bátke, kde sa stretol so starostami a aktivistami z regiónu.

Lacné drogy chudoby

Herba aj toluén sú takzvané drogy chudoby. To znamená, že to dávajú do seba ľudia, ktorí nemajú na výber. Sú to veľmi lacné drogy, ktoré doteraz boli na hranici legality. Teda priamo zakázané neboli a polícia to mohla stíhať len formou šírenia toxikománie,“ objasnil Ravasz, podľa ktorého „je veľké svinstvo predávať chudobným takéto nebezpečné drogy“.

Doplnil, že zatiaľ ide o úzko regionálnu záležitosť, ktorá je vypuklá hlavne na maďarskej strane hranice, odkiaľ k nám táto droga aj preniká. „Vidíme, že to naozaj ide z Maďarska. Postihnutý je nielen región Rimavskej Soboty, ale aj Trebišova. Jeden muž už pre túto drogu aj zomrel. Z tohto regiónu sme už mali i také podnety, že k tomu majú prístup aj deti, čo nedopustíme v žiadnej forme,“ prisľúbil splnomocnenec.

Na maďarskej strane hranice podľa jeho slov poznajú celé obce, kde je závislosť na herbe už veľmi vážnym problémom. „Tam už veľmi ťažko pomáhať. U nás zatiaľ ide o individuálne prípady. Týka sa to najmä obcí, ktoré sú v úzkom kontakte s maďarskou stranou hranice. Nad Rimavskou Sobotou zatiaľ túto drogu neevidujeme,“ konkretizoval Ravasz.

Herbu chcú zastaviť prevenciou, osvetou aj infokampaňou

Bojovať proti šíreniu herby chce splnomocnenec masívnou spoluprácou s obcami a políciou, prevenciou, osvetou, ale aj využitím občianskych hliadok či infokampaňou v školách. Dodal tiež, že už vytvorili samostatnú e-mailovú adresu herba@minv.sk, kam môžu ľudia nahlasovať podnety, ak majú podozrenie, že v ich obci niekto šíri túto drogu. „My sa potom nakontaktujeme na príslušné orgány,“ avizoval Ravasz.

Ako ďalej spomenul poslanec Národnej rady (NR) SR za Rimavskosobotský okres Štefan Vavrek, ktorý bol tiež na stretnutí, v parlamente sa im v októbri 2018 podarilo dostať herbu na zoznam zakázaných látok. „Nemôžeme prestať pracovať, ideme ďalej. Mojou snahou je v NR SR to, aby sa tento zoznam zakázaných látok ešte rozšíril,“ podotkol Vavrek.

Dodal tiež, že vďaka tomuto kroku má polícia možnosť stíhať ľudí, u ktorých nájdu herbu. „Pre mňa ako učiteľa však vždy bude lepšia prevencia ako represia. Aj dnes sme vyzývali starostov a predstaviteľov školských inštitúcií, aby si tam pozývali odborníkov, ktorí by o tomto nebezpečenstve rozprávali deťom,“ uzavrel Vavrek.

Herba je v podstate sušená rastlina, postriekaná roztokom, ktorý nahrádza látku THC, nachádzajúcu sa v podobnej droge marihuana. Rovnako sa aj fajčí. Má halucinogénne účinky, výrazne ovplyvňuje správanie a narúša orientáciu.

Zdroj: Ábel Ravasz, Štefan Vavrek Foto: ilustračné, Policajný zbor SR

One Reply to “Niektoré obce na juhu Rimavskosobotského okresu trápi nová nebezpečná droga herba”

  1. Pingback: Pred tromi rokmi začala do Rimavskosobotského okresu a juhu BBSK z Maďarska prenikať droga herba. Zisťovali sme, aká je situácia dnes

Pridaj komentár