R. Sobota je stále bez platného rozpočtu, na zastupiteľstvo prišlo iba sedem poslancov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dnešné (13. 3. 2019) mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ), na ktorom sa mal opäť prerokovávať rozpočet mesta, ktorý primátor Jozef Šimko nepodpísal, sa skončilo fiaskom. Keďže naň prišlo iba sedem poslancov z celkového počtu 21, nebolo uznášaniaschopné.

Primátor napriek tomu, že sa schôdza oficiálne neuskutočnila, vo svojom viac ako hodinovom príhovore zopakoval hlavné investičné akcie, ktoré chce mesto realizovať, a ktoré podľa neho návrh rozpočtu z dielne poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť ohrozuje.

V internáte vraj môžu byť len byty

Ako prvú uviedol rekonštrukciu internátu na Školskej ulici, kde podľa neho nemôže vzniknúť domov dôchodcov a domov sociálnych služieb (DD a DSS), ale jedine 132 bytov pre mladé rodiny a zamestnancov väznice.

Nechápem pánov kolegov poslancov, že tomu nerozumejú, že je to nemožné (zriadenie DD a DSS, pozn. redakcie). Prosím, nájdime iný priestor, ja nie som proti tomu,“ apeloval Šimko s tým, že by to nebolo možné z dôvodu neprípustného zvýšenia úverového zaťaženia mesta a platnej legislatívy, podľa ktorej môže mať novovybudovaný DD a DSS najviac 40 klientov.

Na MsZ vystúpil aj Elemér Ádám, stavebník, ktorý mal postaviť bytovku s 34 bytmi na Hostinského ulici. Objasnil, že s prípravou výstavby bytov začali už v roku 2015, avšak nemohli ju realizovať pre nízku cenu. „Zato sme od toho radšej aj odstúpili,“ dodal.

Na tobogan a fontánu podľa Šimka nie sú vyčlenené peniaze

Druhou témou, ku ktorej sa primátor obšírne vyjadril, bolo ďalšia výstavba v rekreačnej oblasti Kurinec. „Ideme budovať togobán, s ktorým budeme mať obrovské problémy. Páni urýchľovači nevedia pochopiť jednu vec, že mne chýba 92 000 eur na stavebnú časť, že to nebolo zazmluvnené. Naši urýchľovači brzdia rozvoj Kurinca a celého mesta,“ zdôraznil Šimko, podľa ktorého už tri týždne mohli prebiehať práce a do 15. júna by bol tobogan hotový.

Treťou témou bola revitalizácia Mestskej záhrady. Primátor opäť pripomenul, čo všetko sa tam už vybudovalo a dodal, že na vybudovanie plánovanej fontány potrebujú ešte 50 000 eur. „Je to požiadavka občanov mesta, aby tam fontána bola. A teraz, prepáčte ten výraz, za pokakaných 50 000 eur nám tam bude hniť,“ povedal Šimko s tým, že pôvodne ju chcel dokončiť do 1. mája 2019. „Bohužiaľ, musíme čakať, lebo poslanci trucujú a teraz neprišli na mimoriadne zastupiteľstvo,“ konštatoval.

Problémy s kontajnerovou školou na Dúžavskej ceste i s námestím pri pošte

Podľa neho nie je možné vybudovať ani plánovanú kontajnerovú školu na sídlisku Dúžavská cesta, keďže podľa projektovej dokumentácie má stáť 509 000 eur. „Dali ste do Čierneho mesta len 100 000 eur, ktoré sa nedajú realizovať,“ adresoval primátor poslancom klubu Odvážme sa zrýchliť.

Hovoril aj o obnove námestia pri pošte, ktorá podľa neho nemôže pokračovať, keďže na ňu poslanci nedali ani cent, či o ďalších investičných akciách, ktoré podľa neho z takto schváleného rozpočtu nie je možné realizovať. Spomenul tiež zníženie rozpočtu Technických služieb mesta, ktoré môže ovplyvniť ich fungovanie. „Keby som tento rozpočet podpísal, zastavil by sa rozvoj mesta,“ vyhlásil Šimko.

Pasportizácia je údajne zbytočná, akčný plán nepomáha, R2 mešká

Spochybnil takisto pasportizáciu, ktorú navrhovali členovia klubu Odvážme sa zrýchliť. „Zbytočne vyhodené peniaze,“ poznamenal Šimko, podľa ktorého je pasportizácia zbytočná, keďže v meste už stačí zrekonštruovať len pár ulíc.

V tejto veci dal slovo aj vedúcej odboru rozvoja mesta Mestského úradu R. Sobota Eve Murárikovej, podľa ktorej by vypracovanie pasportizácie trvalo šesť až sedem mesiacov. Navyše, mesto podľa nej už má pasportizáciu z roku 1994 a šlo by tak o duplicitné vypracovanie. „Jednotlivé ulice tam už sú zapísané. Jednak aj ich veľkosť, dĺžka, šírka, podklad, z akého materiálu je vybudovaná komunikácia,“ povedala Muráriková.

Za záver primátor opäť hovoril aj o akčnom pláne, ktorý podľa neho okresu nepomáha, či o rýchlostnej ceste R2, ktorej výstavba mešká a v plnom profile bude postavená len po Lučenec. Nezabudol pripomenúť neúčasť prednostu okresného úradu Csabu Csíziho, ktorý neprijal niekoľko pozvaní na zasadnutie MsZ.

Žihadielko bude na sídlisku Rimava, futbalová akadémia možno v Lučenci

Primátor informoval tiež o tom, že mesto opäť vyhralo detské ihrisko Žihadielko. „Rozhodli sme sa, že to dáme medzi bloky B1 a B2 na sídlisku Rimava. Zmapovali sme, že je tam najviac detí,“ uviedol Šimko a doplnil, že ihrisko by malo byť odovzdané 5. júna tohto roku.

Na záver informoval o osude futbalovej akadémie, ktorá už v meste zrejme nebude, keďže maďarská strana nepodpísala návrh zmluvy. Aktuálne zástupcovia maďarského investora Borsodsport Invest rokujú o jej zriadení v Lučenci. Ako na poslednom zasadnutí tamojšieho MsZ avizovala primátorka Alexandra Pivková, o tejto veci by lučeneckí poslanci mohli rozhodovať na zasadnutí 4. alebo 11. apríla tohto roku.

Šimko na záver avizoval, že na 20. marca opäť zvoláva mimoriadne MsZ s jediným bodom – rozpočtom. „Ak neurobíme rozpočet do konca marca, zastaví sa rozvoje mesta. Som zvedavý, či páni urýchľovači na toto zasadnutie prídu. Ak prebijú veto primátora, zastaví sa rozvoj mesta. Budeme vyrábať len koncepcie, pasportizácie a všelijaké bludy,“ zakončil primátor.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár