EUROVOĽBY: Do Európskeho parlamentu kandiduje 17 osobností z našich regiónov

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dovedna 17 osobností z Gemera, Malohontu a Novohradu bude v blížiacich sa voľbách kandidovať na pozície poslancov Európskeho parlamentu. Na kandidátne listiny pre eurovoľby ich zaradilo spolu desať strán.

Medzi regionálnymi činiteľmi, ktorí sa chcú stať europoslancami, sú napríklad dvaja prednostovia mestského a okresného úradu, primátor či starosta. Zoznam kandidátov uvádzame podľa čísiel kandidátnych listín jednotlivých strán.

Smer – Sociálna demokracia

Na kandidátke najsilnejšej koaličnej strany nájdeme na piatom mieste 25-ročného štátneho radcu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Igora Melichera z Poltára.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO)

Strana Igora Matoviča pre eurorovoľby nominovala na poslednom, 14. mieste svojej kandidátnej listiny Matúša Bystrianskeho, 24-ročného mediálneho poradcu z Dolnej Strehovej v okrese V. Krtíš.

Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség

Táto mimoparlamentná strana má na svojej kandidátke hneď troch uchádzačov o post europoslanca, ktorí sú z našich regiónov. Na 3. mieste je 58-ročná stredoškolská učiteľka z Kalondy v Lučeneckom okrese Agáta Janková, na 8. mieste 58-ročný podnikateľ z Bátky v Rimavskosobotskom okrese Gejza Dubovicky, a na 13. je 35-ročný fotograf z Tornale Peter Galko.

Most – Híd

Bugárovci na svoju kandidátku listinu zaradili rovnako troch ľudí „od nás“. Na 8. mieste je 40-ročný primátor Fiľakova Attila Agócs, o jednu priečku nižšie prednosta mestského úradu Dobšiná, 52-ročný Pavol Burdiga, bývalý primátor Rožňavy. Posledné, 14. miesto patrí 53-ročnému prednostovi Okresného úradu Rimavská Sobota Csabovi Csízímu, ktorý je z Číža.

Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja

Do tretice, aj tretia maďarská (mimoparlamentná) strana má z našich regiónov troch kandidátov. Na 5. mieste je 30-ročná podnikateľka z Husinej v okrese Rimavská Sobota Enikő Mag Fodor, na 7. mieste 27-ročný pedagóg z Čoltova v okrese Rožňava Zoltán Huďár a na 13. mieste 35-ročný starosta dediny Silica v tom istom okrese Tamás Várady.

Doma dobre

Táto mimoparlamentná strana zaradila na kandidátnu listinu dvoch ľudí z našich regiónov. Na 6. mieste je 30-ročný sociálny pracovník Zoltán Bíró z Riečky v Rimavskosobotskom okrese, a na 13. mieste 30-ročný konateľ z Kalinova v okrese Poltár Matej Melicherčík.

Koalícia Komunistická strana Slovenska, Vzdor – strana práce

Uvedená mimoparlamentná koalícia má na 4. mieste svojej kandidátnej listiny 56-ročného riaditeľa agentúry z obce Roštár v Rožňavskom okrese Jozefa Červenáka.

Sloboda a solidarita

Sulíkovci majú na kandidátke jediného človeka z našich regiónov. Je ním 26-ročný konateľ Branislav Bukviar z Rimavskej Soboty.

Naj – Nezávislosť a sloboda

Spomínaná mimoparlamentná strana zapísala na kandidátku na 5. miesto 51-ročného experta na rómsku problematiku a sociálneho politika Emila Samka z Jelšavy.

Demokratická strana

Táto mimoparlamentná strana má na kandidátnej listine uvedeného na 10. mieste Roberta Bezeka, 37-ročného súkromného podnikateľa z Rožňavského Bystrého v okrese Rožňava.

Eurovoľby sa na Slovenskku uskutočnia v sobotu 25. mája 2019. Voliči môžu voliť v príslušnej volebnej miestnosti na základne adresy trvalého pobytu, alebo s voličským preukazom v ktoromkoľvek volebnom okrsku v celej SR.

Do europarlamentu budeme voliť dovedna 14 poslancov, teda o jedného viac ako v roku 2014. Viac informácií nájdete na stránke europske-volby.eu.

Zdroj: kandidátne listiny politických strán do eurovolieb

Pridaj komentár