Tornaľské presťahované gymnázium definitívne končí, poslanci rozhodnú o jeho zrušení

RIMAVSKÁ SOBOTA/TORNAĽA – Gymnázium v Tornali, ktoré jeho zriaďovateľ, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), presťahoval v minulom roku do Rimavskej Soboty, definitívne končí. Poslanci zastupiteľstva BBSK na svojom zasadnutí vo štvrtok 25. apríla 2019 v Jelšave rozhodnú o jeho vyradení zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2019.

Hoci by sa na prvé počutie mohlo zdať, že zatiaľ nič nie je definitívne, keďže poslanci ešte len budú rozhodovať o osude gymnázia, v skutočnosti iný verdikt ako zrušenie prakticky neprichádza do úvahy. Gymnázium má už totiž iba jedinú triedu – štvrtákov, ktorí v tomto období maturujú. V novom školskom roku 2019/2020 by tak zostalo úplne bez žiakov.

Koniec po 70 rokoch

Gymnázium v Tornali malo dlhú históriu a v meste fungovalo približne 70 rokov. Vlani ho však BBSK presťahoval do 27 kilometrov vzdialenej Rimavskej Soboty, do budovy tamojšieho gymnázia na Hostinského ulici. Podľa riaditeľa odboru školstva Úradu BBSK bol príčinou sťahovania nízky počet žiakov.

Gymnázium má v tomto školskom roku (2017/2018, pozn. redakcie) 74 žiakov, pričom jeho kapacita je 325 žiakov. V školskom roku 2018/2019 bude mať škola 34 žiakov, z ktorých už desať požiadalo o prestup na inú školu,“ priblížil vlani Martiš situáciu v Tornali. „Prečo presťahovanie do R. Soboty? Z jedného a prostého dôvodu. Všetci žiaci v Tornali sa vzdelávajú v maďarskom vyučovacom jazyku a bližšie takúto školu nemáme,“ dodal.

Do R. Soboty sa tak gymnázium presťahovalo iba „na dožitie“ a fungovalo len jediný školský rok. Študentom z Tornale tak zostávajú možnosti štúdia na rimavskosobotskom, revúckom, prípadne rožňavskom gymnáziu.

Zdroj: BBSK, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár