TIP NA VÝLET: Hrad Muráň sa za posledné roky zmenil výrazne k lepšiemu (fotogaléria)

MURÁŇ – Rekonštrukcia a záchranné práce na hrade Muráň v Revúckom okrese, ktoré vďaka dotáciám od štátu prebiehajú už niekoľko rokov počas letnej sezóny, postupne menia tvár tejto stredovekej pevnosti k lepšiemu. Keďže o spomínanom významnom gemerskom hrade sme písali naposledy na jeseň roku 2017, nadišiel čas opäť priblížiť, čo sa za posledný rok a pol podarilo opraviť a zrekonštruovať. Priamo pod každou z fotografií nájdete popis, čo zobrazuje.

Na vstupnej bráne sa posledné roky prakticky nič nezmenilo, ak nerátame novú šindľovú strechu, ktorá však už chytila klasickú sivú patinu. Dá sa povedať, že ide o najzachovalejšiu časť hradu, keďže, ako vidieť na starých fotografiách, mala strechu aj v tých obdobiach dejín hradu, keď jeho ostatné časti chátrali.

Bohužiaľ, hoci brána vyzerá na prvý pohľad pekne, na pracovníkov, ktorí hrad opravujú, tu čaká jeden tvrdý oriešok. V nie až tak dávnej minulosti bola totiž brána „rekonštruovaná“ úplne nevhodným spôsobom, keď ju „ohádzali“ klasickou cementovou maltou namiesto vápennej. Na takýto druh stavby sa však nehodí a steny pod ňou nemôžu dostatočne „dýchať“, čo môže časom spôsobovať problémy.

V budúcnosti tak bude potrebné cementovú maltu zoškriabať a „odškárovať“, čo bude otrocká robota. Našťastie, posledné roky už rekonštrukcia hradu prebieha tradičným spôsobom s použitím vápennej malty.

Naopak, iná relatívne dobre zachovaná stavba, Dom veliteľa, sa za posledné roky výrazne zmenila. Opäť môžeme pripomenúť, že podobne ako brána, aj Dom veliteľa mal i po schátraní iných hradných objektov strechu a dokonca bol romanticky prestavaný.

Niekdajší majiteľ hradu Ferdinand Coburg dokonca plánoval v romantickom duchu prebudovať celý Muráň, takže by vzniklo niečo na spôsob Smoleníc. Nakoniec však k tomu (našťastie) nedošlo. Muráň si zachoval pôvodný historický ráz a Coburg namiesto toho začal stavať zámok na Prednej Hore. Ten však nikdy nedokončil. Bol dostavaný až v 50. rokoch 20. storočia, keď sa dostal do vlastníctva štátu.

Vráťme sa však k Domu veliteľa. Dobudované boli mnohé výpadky múrov, nanovo sa musel vybudovať vchod i predné okná. Konečným cieľom je postaviť aj strechu, aby Dom veliteľa mohol byť využívaný v oveľa väčšej miere než doteraz.

Detail vchodu Domu veliteľa. Všimnite si, že murári použili pri stavbe oblúka staré tehly, vďaka čomu vyzerá oveľa autentickejšie. Na niektorých hradoch. Ktoré v posledných rokoch zažívajú rekonštrukciu, využívajú pracovníci nové tehly. Tie ale na starých múroch neprirodzene „svietia“ (napríklad hrad Zborov pri Bardejove). Časom sa to, pochopiteľne, upraví, na Muráni je to však tak už teraz.

Pohľad zvnútra na novovybudované okná. Všimnite si, že nechýbajú drevené trámy pod okennými otvormi.
V roku 2018 sa práce sústredili aj na Hlavný palác, ktorý bol naozaj v zlom stave. Ako sa hovorí, jeden obrázok povie viac než sto slov, pozrite si preto klasickú „porovnávačku“. Ľavá fotografia je z apríla 2018, pravá z novembra toho istého roka. Hoci na Muráň chodíme často, až pri ich priamom porovnaní sme si uvedomili, koľko toho robotníci za leto urobili. Vyškárovaný je prakticky celý palác, veľké časti múrov boli dobudované.

Ešte pohľad na Hlavný palác z druhej strany. Táto na väčší zásah ešte čaká, klenba však už bola opravená.

Opravy sa dočkal aj Koháryho palác. Všetky časti, ktoré „svietia“ novotou, sú domurované alebo vyškárované.

Pribudla aj časť predného múra, ktorý bol zdegradovaný takmer až po základy.

Zmysel pre detaily vidieť na tejto fotke. Kedysi sa totiž do múrov zabudovávali trámy, aby ich spevnili. Robotníci pod vedením koordinátora pamiatkovej obnovy mysleli aj na to, a do jedného z dostavaných múrov trám zabudovali.

Detail dostavaného múra

Časť zachovanej hradby pri južnej vyhliadke. Vľavo dole je vidieť doplnenú časť, kde bol v minulosti výpadok muriva.

Najmonumentálnejšou časťou Muráňa, ktorú vidieť zďaleka, je Protiturecký bastión. Donedávna na ňom boli veľké výpadky muriva, takzvané kaverny. Vďaka zásahu odborníkov s horolezeckou technikou sú však už z veľkej časti minulosťou.

Mimochodom, od pracovníkov sme sa okrem iného dozvedeli, že bastión bol zrejme stavaný narýchlo. Jeho múry sú totiž dosť zvlnené, čo nesvedčí o tom, že by si doboví stavitelia dali na práci záležať. Nakoniec však ani nebol potrebný, Turci na Muráň nikdy nezaútočili.

Pochopiteľne, na hrade stále zostáva dosť práce. Opravu si žiada napríklad hradba nad Bašovými dverami, teda výpadovou bránkou, ktorou podľa legendy z obkľúčeného Muráňa utiekol jeho majiteľ, lúpežný rytier Bašo. Mimochodom, chytili ho už pri Telgárte a skončil neslávne – sťatý na vlastnom hrade.

Ešte posledný pohľad a nateraz rozlúčka s jedným z najkrajších hradov na Slovensku. Ak ho chcete navštíviť, práve začínajúca jar je jedným z vhodných období. Stromy ešte nemajú listy a v rozľahlom hradnom areáli zbadáte aj detaily, ktoré sú inak ťažšie spozorovateľné.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “TIP NA VÝLET: Hrad Muráň sa za posledné roky zmenil výrazne k lepšiemu (fotogaléria)”

  1. Pingback: Hrad Muráň chcú opravovať aj tento rok. Dom veliteľa by mohol byť zastrešený

Pridaj komentár