Rožňavská nemocnica spúšťa projekt Krajší deň, dobrovoľníci v ňom pomáhajú pacientom

ROŽŇAVA – Nemocnica Svet zdravia v Rožňave spustila projekt Krajší deň. Jeho obsahom je spríjemnenie chvíľ pacientom v zariadení, o ktoré sa postarajú dobrovoľníci – prečítajú im noviny, vypočujú trápenia, zahrajú sa spoločenské hry alebo sú len mlčky nablízku.

Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu. Aj preto sme sa pred troma rokmi rozhodli vytvoriť tento dobrovoľnícky projekt, priniesť na oddelenia viac pozitívnej energie a  podporiť tak pohodu a starostlivosť o pacienta v nemocnici,“ hovorí Tatiana Kosťová, autorka a garantka projektu Dobrovoľnícke centrá Krajší deň v sieti nemocníc Svet zdravia.

Sme vďační dobrovoľníkom, že sa zrieknu časti svojho voľného času, ktorý by mohli využiť pre seba a darujú ho naším pacientom. Čas strávený v nemocnici bez blízkych a so zdravotným problémom je náročný azda pre každého, pre deti a starších obzvlášť. Vďaka projektu Krajší deň sa naša nemocnica stala miestom, kde sa dejú pekné veci, kde pacienti s dobrovoľníkmi debatujú o tom, čo sa deje v ich regióne, kde zažijú koncert, kde sa hrá človeče v jedálni, v izbách diškurujú mladí so seniormi. A dobrá psychická pohoda pacientom veľmi pomáha v liečebnom procese,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Rožňava Dušan Suchý.

Súčasťou slávnostného predstavenia bolo aj vystúpenie primárov jednotlivých oddelení, ktorí predstavili svoju prácu a opísali, ako projekt pomáha pacientom. Dobrovoľníci zároveň prezradili, ako sa môže do projektu zapojiť verejnosť. Bližšie informácie, vrátane potrebných kontaktov na dobrovoľnícke centrá Krajší deň pre záujemcov nájdete na www.krajsi-den.sk.

V rámci centra Krajší deň v rožňavskej nemocnici momentálne pôsobí 13 aktívnych dobrovoľníkov. V nemocnici im je k dispozícii jeden zamestnanec ako ich koordinátor, ktorý súčasne spolupracuje s inštitúciami a s organizáciami v meste. Pomáha dobrovoľníkom pri výbere vhodných pacientov, predstaví dobrovoľníka pacientovi, venuje sa dobrovoľníkom pri zabezpečovaní ich potrieb vyplývajúcich z pôsobenia v nemocnici. Najviac záujemcov o dobrovoľnícku činnosť pochádza z radov študentov, no sú medzi nimi aj dôchodcovia a ľudia v produktívnom veku.

Odporúčaný profil dobrovoľníka:

• vek 17 rokov a viac;
• dobrý zdravotný stav;
• správna dávka sebareflexie, empatie a trpezlivosti;
• pozitívne naladený;
• ochotný aspoň jedenkrát do týždňa navštíviť pacientov nemocnici na jednu až dve hodiny.

Krajší deň je projekt, ktorý funguje v nemocniciach Svet Zdravia od roku 2016. Hlavným cieľom tohto projektu je dosiahnuť čo najvyššie pohodlie pre pacientov. Celkom úspešná je aj dobrovoľnícka činnosť tohto projektu. Zapojilo sa doň už veľa ľudí, ktorí chcú pomáhať deťom.

Zdroj: Jana Fedáková, Svet zdravia (SZ)   Foto: ilustračné, SZ

Pridaj komentár