Gemer-Malohont

Polícia rieši tri prípady šírenia drog, podozriví sú z Kráľa, Gemera, V. Skálnika a Hrachova

RIMAVSKÁ SOBOTA/REVÚCA – Polícia aktuálne objasňuje tri prípady šírenia a výroby drog herba a marihuana. Podozriví sú muži z Kráľa, Vyšného Skálnika, Hrachova a Gemera. O prípadoch informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote obvinil zo zločinu nedovolenej výroby omamných látok a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, 36-ročného muža z Hrachova a 35-ročného muža bytom Vyšný Skálnik,“ uviedla na margo prvých dvoch podozrivých hovorkyňa.

Ako dodala, starší z obvinených si od presne nezisteného času do 28.3. 2019 v okrese Rimavská Sobota zadovažoval marihuanu. Drogu prechovával v mieste svojho bydliska, pričom z tejto látky odovzdal ďalšiemu obvinenému päť plastových vreciek s obsahom zelenej sušiny za účelom ďalšieho odpredaja.

Predbežným expertíznym skúmaním bolo preukázané, že v danom prípade ide o marihuanu a zo 124 gramov skúmanej látky je možné vyrobiť 268 jednorazových dávok drogy. Ďalšie zaistené látky budú predmetom ďalšieho expertízneho skúmania,“ konkretizovala Faltániová.

Po vykonaní procesných úkonov vyšetrovateľ spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. „V sobotu (30.3.) sudca okresného súdu vzal obidvoch obvinených do vyšetrovacej väzby,“ uviedla hovorkyňa.

Drogu herba mal muž v závode v Tornali

Druhý prípad sa týka muža z Kráľa, ktorý v tornaľskom závode v plecniaku neoprávnene prechovával pre vlastnú potrebu v mikroténovom vrecku zelenú sušinu.

Zaistená látka bola zaslaná na expertízne skúmanie. Expertíza potvrdila, že rastlina s hmotnosťou 0,505 gramu obsahuje prítomnosť látky 5-fluoro-ADB, syn. 5-fluoro-MDMB-PINACA, ktorá je jednou z nových syntetických látok s psychoaktívnym účinkom,“ načrtla Faltániová.

Podľa nej ide o zakázanú látku, ktorá je všeobecne známa ako herba. „Na základe výsledkov expertízy poverený príslušník už obvinil 24-ročného muža, bytom Kráľ v okrese Rimavská Sobota, z prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi,“ povedala Faltániová s tým, že za tento prečin hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Herba aj v Gemeri

Posledný prípad vyšetruje polícia v Revúcej, kde vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia toxikománie. „Jeden muž si minimálne od júla 2018 až doposiaľ, na presne nezistenom mieste, pravidelne najmenej dvakrát týždenne, zadovažoval a následne prevážal na rôznych doposiaľ nestotožnených osobných motorových vozidlách do obce Gemer návykovú látku,“ informovala hovorkyňa.

Podľa jej slov šlo opäť o herbu, teda látku, ktorá svojimi vlastnosťami pôsobí nepriaznivo na psychiku a sociálne správanie človeka. „Látku prechovával aj v mieste svojho bydliska v obci Gemer. Formou predaja ju šíril užívateľom v obci Gemer, po päť eur za jednu dávku. Zaistená látka bola zaslaná na expertízne skúmanie a v súčasnosti čakáme na výsledky expertízy,“ zakončila Faltániová.

Čo je to herba?

Herba je slangovo označená sušina s obsahom psychoaktívnej látky, pričom existuje veľké množstvo psychoaktívnych látok s rovnakým alebo podobným účinkom. Nie všetky tieto látky sú na zozname zakázaných látok v zmysle zákona o omamných látkach, psychotropných látkach. Kým táto droga nebola zakázaná, konanie páchateľa bolo posudzované ako šírenie toxikománie.

Polícia v Revúcej riešila tento problém od samého počiatku, resp. od prvej informácie, že v jeho územnom obvode sa takáto droga šíri. V júni 2013 operatívne oddelenie odboru kriminálnej polície začalo tieto informácie preverovať, kde následne po vykonaní domových prehliadok došlo k prvej úspešnej realizácii. Celkovo okresné riaditeľstvo PZ v Revúcej dokumentovalo 14 trestných vecí v súvislosti s herbou.

Vekovú skupinu predávajúcich osôb tvoria prevažne dospelé osoby, vekovou skupinou konzumentov sú osoby blízke veku 18 rokov, resp. mladistvé osoby. Droga slangovo označená ako „herba“ je tzv. droga chudobných.

Tolerancia k týmto syntetickým kanabinoidom sa môže vyvíjať pomerne rýchlo a pravdepodobne toto môže byť spojené s relatívne veľkou schopnosťou spôsobiť závislosť. Už v malých dávkach môže zapríčiniť smrť z predávkovania a preto je extrémne nebezpečná. Ich účinky aj toxicita môžu byť približne 10 až 100 násobne vyššie, ako účinky prírodných kanabinoidov. Preto možno konštatovať, že látka 5-fluoro-MDMB-PINACA, môže ovplyvňovať psychiku človeka a môže mať nepriaznivé účinky na jeho zdravie, jeho ovládacie alebo rozpoznávacie schopnosti, alebo sociálne správanie.

Dňom 1. novembra 2018 nadobudol účinnosť zákon č. 287, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, kde sú uvedené konkrétne psychoaktívne látky, ktoré sú zakázané a ktoré vlastne môžu byť obsiahnuté v sušine zv. herba. Herba resp. sušina – látka obsahujúca konkrétne psychoaktívne látky je odvtedy zakázanou látkou.

Zdroj a foto: Mária Faltániová, KR PZ
Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

19 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

5 dní ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago