R. SOBOTA: Na Kirejevskej sa v zime rozmohlo fetovanie, polícia tam častejšie hliadkovala

RIMAVSKÁ SOBOTA – Kirejevská ulica na sídlisku Západ v R. Sobote sa počas zimy stala miestom, kde sa vo zvýšenej miere zhromažďovali mladí fetujúci ľudia. Na fetovanie nás upozornili niektorí obyvatelia ulice s tým, že obľúbeným miestom takejto mládeže sa stal „vnútroblok“ za bytovkou na Kirejevskej 31 – 41.

Ako nám obyvatelia ďalej spomenuli, fetujúci mladíci síce priamo nikoho neobťažovali (aspoň o takom prípade nevieme, ani nebol nahlásený polícii), zostávali však po nich rozhádzané fľaše od toluénu priamo pri zadných vchodoch, kde sa zdržiavali a fetovali najčastejšie. Pochopiteľne, väčšine ľudí nie je vôbec príjemné ísť domov popri mladíkoch, ktorí z plastových sáčkov vdychujú toluén či iné omamné látky. Nehovoriac už o zlom príklade pre deti.

Podľa viacerých obyvateľov, ktorí na Kirejevskej žijú už dlhšie obdobie, nikdy predtým takéto prípady vo svojej lokalite nezaznamenali. Objavilo sa to len túto zimu a vystupňovalo na jej konci. Nešlo pritom o nejaké väčšie skupiny fetujúcich, zvyčajne len o jedného či dvoch mladých ľudí. Pri vchodoch sa zdržiavali zvyčajne po zotmení, neraz i do desiatej večer či neskôr.

Zmena k lepšiemu

Na problém s fetujúcou mládežou niektorí obyvatelia písomne upozornili i mestskú políciu (MsP), ktorá posledné obdobie v tejto lokalite vykonáva častejšie hliadkovanie. Podľa našich zistení to pomohlo a ako ako nám potvrdili i obyvatelia Kirejevskej, posledné týždne už vo svojej lokalite nezaznamenali fetujúcich ani porozhadzované fľaše od toluénu.

Pochopiteľne, bolo by naivné si myslieť, že fetujúci so svojím návykom prestali. S veľkou pravdepodobnosťou si len našli iné, menej nápadné miesto. Preto je dôležité takéto prípady nahlasovať MsP, ktorá vie pôsobiť preventívne, alebo problém riešiť v spolupráci s ďalšími inštitúciami.

S fetovaním bojovali aj vo Fiľakove

Zásadný problém pri fetovaní je v tom, že hlavná návyková látka – toluén – je bežne dostupná, lacná, a ľahko sa aplikuje (vdychovaním z plastového vrecka alebo handričky napustenej omamnou látkou). Pre jej cenovú dostupnosť po nej často siahajú ľudia z nižších sociálnych vrstiev. Preto niet divu, že fetovanie nie je zriedkavým javom práve v našich chudobných regiónoch.

Vypuklejší problém s fetovaním riešili pred dvomi rokmi aj vo Fiľakove. Podľa slov primátora mesta Attilu Agócsa tento jav vtedy nebol v meste nový a vo väčšej miere sa objavil aj približne pred ôsmimi rokmi. Užívanie toluénu sa vtedy potvrdilo i u detí.

V posledných mesiacoch možno spozorovať ľudí fetujúcich toluén najmä v centre mesta, v okolí Trhovej ulice. Podľa našich doterajších zistení ide o jednu väčšiu skupinu prevažne mladých okolo 18 – 20 rokov,“ informoval v roku 2017 Agócs s tým, že samospráva problém riešila s náčelníkom polície, zamestnancami komunitného centra, terénnymi sociálnymi pracovníkmi a niektorými školskými zamestnancami.

Tejto téme bolo vo Fiľakove začiatkom roka 2017 venované aj pracovné stretnutie na tamojšom mestskom úrade, ktorého sa zúčastnil i splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Ako vtedy uviedol, pri riešení problematiky fetovania je potrebné sústrediť sa na tri oblasti – legislatívu, terénnu a komunitnú prácu a monitorovanie verejných priestranstiev.

TIP: Niektoré obce na juhu Rimavskosobotského okresu trápi nová nebezpečná droga herba

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár