R. SOBOTA: Poslanci schválili dotácie športovým klubom a hovorili o priemyselnom parku

RIMAVSKÁ SOBOTA – Takmer 20 bodov mali na programe rimavskosobotskí mestskí poslanci na svojom dnešnom (30. 4.) zasadnutí. Medzi najzaujímavejšie patrili témy o priemyselnom parku či prerozdelenie dotácií kultúrnym subjektom športovým klubom v roku 2019.

Tie dostanú dokopy 82 900 eur (50 000 športové kluby, 32 900 kultúrne subjekty). „Naša komisia športu a mládeže zasadala štyrikrát, takže sme sa tomu naozaj vážne venovali,“ podotkol pri predkladaní návrhu poslanec a jej predseda Tibor Figei.

Dodal, že pri určovaní výšky dotácií prihliadali na výsledky klubov a subjektov, koľko majú členov a akú činnosť vyvíjali. Venovali sa podľa neho aj novému systému koncepcie športu, ktorý chcú predložiť na budúce zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v máji.

Zástupcovia občanov ďalej relatívne dlho hovorili o spôsoboch, akými sa majú dotácie rozdeľovať. Poslanec Ján Jurkemik upriamil pozornosť na výber jednotlivých klubov a subjektov, aby ich mesto dôsledne vyberalo, a neboli medzi nimi napríklad také, ktoré nesídlia v R. Sobote. „Ak nemá klub sídlo v meste Rimavská Sobota, zmluvu nepodpíšem,“ odpovedal mu primátor Jozef Šimko.

Poslanec Jaroslav Bagačka upozornil, že objem financií, ktoré samospráva dáva klubom, každoročne narastá. Podľa neho by sa však tie mali by opierať hlavne o členské príspevky. „Vo všeobecnosti je to naozaj veľkorysé pri našom malom mestskom rozpočte,“ podotkol poslanec.

Ako konkretizoval primátor, pred ôsmimi rokmi mesto dávalo na šport 13 000 eur a kultúrnym subjektom nič. V súčasnosti je to spomínaných 50 000 a 32 900 eur. Primátor zároveň navrhol zakomponovať dve zmeny – zvýšiť dotáciu kolkárskemu klubu z 2000 na 3000 eur a klubu Sobotské ľadové medvede zo 600 na 1000 eur. Poslanci odsúhlasili len prvú zmenu.

Z celkového balíka dotácií tak najviac dostanú volejbalový klub Slovan (6000 eur) TJ Mladosť Relax, oddiel judo (7806), Falcon taekwondo klub (4800), zápasnícky oddiel Lokomotíva (4000), základná organizácia Csemadok (4000) či združenie Magna Festum na podujatie JúniustFest/Júnový festival (3000 eur).

Zamotaný priemyselný park

Druhým dôležitým bodom bolo potvrdzovanie uznesenia o spôsobe a mieste vybudovania priemyselného parku. V tejto veci došlo medzi primátorom a skupinou poslancov k sporu, ktorý sa týkal hlavne lokality. Primátor totiž presadzuje lokalitu pri ZŤS-ke, kde mal kedysi stavať svoj závod Draxlmaier a „na papieri“ tu mesto má priemyselný park Sever, ku ktorému vlastní aj projektovú dokumentáciu.

Poslanci prevažne z klubu Odvážme sa zrýchliť naopak uprednostňovali parcelu priamo pri hlavnej ceste na Hnúšťu, kde netreba riešiť prístupovú komunikáciu. Podľa primátora sú však majitelia areálu ZŤS ochotní mestu komunikáciu poskytnúť na užívanie, ak ju samospráva vyasfaltuje. „Zmluvne sa to dá perfektne ošetriť, máte to v rukách vy, páni poslanci,“ tvrdil primátor. Dodal však tiež, že keby mu premiér aj hneď poslal investora, aby do jeho firmy zabezpečil 200 práceschopných ľudí, mal by s tým obrovské problémy.

Ako reagoval poslanec Roman Vaľo, príslušné uznesenie sa v prvom rade týkalo zriadenia komisie, ktorá vyberie lokalitu pre priemyselný park. Čo sa týka prístupovej komunikácie, povedal, že je potrebné jej využívanie a súvisiace zriadenie vecného bremena v prvom rade zakomponovať do písomnej zmluvy.

K tejto veci vystúpil aj Miroslav Bielak, vedúci ekonomického odboru mestského úradu, podľa ktorého by mesto nemalo investovať do cudzieho majetku, oslovil však troch odborníkov a tí mu povedali, že pokiaľ to je vo verejnom záujme a mesto za to získa nejakú protihodnotu, môže investovať aj do cudzieho majetku (v tomto prípade do asfaltovania cesty).

Po krátkej diskusii však MsZ potvrdilo svoje pôvodné uznesenie o priemyselnom parku. „Prelomili ste veto nič neriešiacim uznesením,“ reagoval primátor.

Potvrdené uznesenia o rokovacom poriadku, etickom kódexe, internáte i štatúte Gemerských zvestí/Gömori Hírlap

Nasledovala diskusia o novom rokovacom poriadku, kde primátor tiež nepodpísal príslušné uznesenie. „Tento rokovací poriadok je zlý,“ zopakoval. Viacerí poslanci z klubu Odvážme sa zrýchliť i ďalší mu však oponovali, že nový rokovací poriadok je len reakciou na jeho spôsob vedenia schôdzí, počas ktorých napríklad poslancom skákal do reči.

Aj toto uznesenie poslanci napokon potvrdili. „Podám podnet na okresnú prokuratúru a ubezpečujem vás, že prokuratúra toto uznesenie zruší,“ reagoval primátor.

Aj ďalší bod sa týkal potvrdenia uznesenia, tentoraz o etickom kódexe voleného predstaviteľa samosprávy. Podľa primátora mesto takúto normu nepotrebuje. „Každý vie, ako sa má správať. Ja si vždy poviem svoj názor, kódex – nekódex,“ podotkol Šimko s tým, že aj toto uznesenie prokuratúra aj tak zruší.

Podobná situácia bola aj pri štatúte Gemerských zvestí/Gömori Hírlap, ktorý je podľa vedenia mesta založený na cenzúre. Poslanci však aj toto svoje uznesenie potvrdili a nový štatút teda platí.

Napokon poslanci prelomili i ďalšie veto ohľadom rekonštrukcie a využitia bývalého internátu na Školskej. „Vy ste svojím prieskumom oklamali občanov Rimavskej Soboty, pretože prebudovanie internátu na domov dôchodcov je nereálne,“ uviedol primátor na margo prieskumu, ktorý poslanci robili počas druhého kola prezidentských volieb.

Ako mu odpovedal poslanec Jaroslav Matzenauer, prieskumy sa bežne robia na tisícke respondentov a tu ich bolo vyše 3000. „Jednoznačne bolo povedané, nikto tam tie byty nechce. Počúvajme ľudí,“ podotkol poslanec.

Činnosť mestskej polície (MsP) za uplynulý rok a nové venčoviská

V tomto bode náčelník MsP Peter Berecz informoval napríklad o mestskom kamerovom systéme, ktorý v súčasnosti pozostáva z 32 otočných a 12 statických kamier. MsP zároveň vlani odchytila 92 túlavých psov, z ktorých väčšinu umiestnili v útulku vo Fiľakove.

Ako pokračoval primátor, mesto má záujem vybudovať v budúcnosti venčoviská pre psov na sídliskách Západ a Rimava, ako aj na Malohontskej a Rožňavskej ulici. Dodal tiež, že samospráva musí rátať tiež s nákladmi na výstavbu útulku. Ten by na základe platného uznesenia MsZ malo realizovať občianske združenie Šťastné labky z Fiľakova.

Náčelník následne informoval, že jedným z plánov je vytvoriť cyklohliadky, ktoré by počas letnej sezóny hliadkovali napríklad na Kurinci. Tieto hliadky by mohli byť zavedené už budúci rok. Bude však potrebné v rozpočte vyčleniť peniaze na bicykle a výstroj.

Pasportizácia a plán verejných obstarávaní

Poslanci MsZ tiež zaviazali mesto na vypracovanie plánu verejných obstarávaní a pasportizácie technického stavu komunikácií, cyklotrás, budov, verejnej zelene, chodníkov, pozemkov, technológií a vozového parku vo vlastníctve mesta, rozpočtových organizácií mesta a jeho príspevkových organizácií.

Chcete pasportizáciu ulíc, chodníkov, domov a všetkého vo vlastníctve mesta, ale že máme načierno pokvačkané káble na stĺpoch verejného osvetlenia, to vám nevadí,“ podotkol primátor s tým, že mesto sa na túto oblasť tiež zameria a všetky nelegálne umiestnené káble odstráni.

Zdroj: MsZ, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár