ROŽŇAVA: Banícke múzeum spúšťa cez sezónu novú atrakciu, banský vláčik

ROŽŇAVA – Banícke múzeum (BM) v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, spúšťa novú atrakciu. Je ňou banský vláčik v zážitkovom centre Sentinel na Šafárikovej ulici č. 43.

Táto atraktívna služba v rámci prehliadky múzea bude k dispozícii návštevníkom počas celej sezóny už od 16. apríla 2019,“ uvádzajú pracovníci BM.

Banícke múzeum v Rožňave bolo založené v roku 1902 z iniciatívy Boršodsko-gemerskej skupiny Krajinskej uhorskej baníckej a hutníckej spoločnosti, za podpory mesta Rožňava a finančných darov Františky a Dionýza Andrássyovcov. Myšlienkovým tvorcom bol autor monografie gemerského baníctva, vtedajší riaditeľ baní na Železníku Gustáv Eisele.

Najväčší materiálny a personálny rozmach zaznamenalo múzeum v rokoch 1974 – 1985. V roku 1981 bola otvorená expozícia Príroda Slovenského krasu a priľahlých oblastí, v roku 1982 bola iniciatívou pracovníkov múzea v pivničných priestoroch vytvorená expozícia Banské pracoviská.

V máji 1995 bola po rekonštrukcii opäť otvorená Expozícia baníctva a hutníctva Gemera, v roku 1990 sa v priestoroch Obrazárne Andrássyovcov vytvorili podmienky na stálu výstavu výtvarných diel.

Posledná, šiesta stála expozícia múzea – Historická expozícia – prezentačný múzejný depozitár, vznikla v roku 1999 na základe potreby ochrany a prezentácie množstva vzácnych predmetov z fondov múzea.

Zdroj a foto: Róbert Šimko, Banícke múzeum Rožňava

Pridaj komentár