STRIEŽOVCE: So zimou sa v obci rozlúčili vynášaním Zimy – Marienky

STRIEŽOVCE – Smrtná nedeľa je v tradičnej ľudovej kultúre spojená s vynášaním Zimy. Zatiaľ čo vo väčšine regiónov symbolicky vynášajú Morenu, v Striežovciach v Rimavskosobotskom okrese ju nazývajú Marienka. Podľa miestnych je tradícia jej vynášania zachovávaná celé desaťročia a neprerušila sa ani poslednú Smrtnú nedeľu, 7. apríla 2019.

Tento zvyk je v obci nepretržite zachovávaný vďaka miestnym občanom a rodákom, ktorí si túto tradíciu každoročne pripomínajú a zapájajú aj tých najmladších. Podujatie sme realizovali v rámci projektu Čarovná studnička, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia,“ uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v R. Sobote, ktoré bolo jedným z organizátorov podujatia.

Okrem GMOS v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja na akcii spolupracovalo občianske združenie Striežovské zvony, obec Hrušovo, občania Striežoviec, detský folklórny súbor Zrkadielko a ženská spevácka skupina Skaliny z Hnúšte.

Opäť po roku znela celou dedinou pieseň: „Hoj, Marienka, hoj, ďe ťa taňesiemo, taló na Držkóce, na prašivie óvce. Zimu, zimu taňesiemo, leto, leto priňesiemo. Hój, Marienka, hoj.“

Zdroj a foto: Stanislava Zvarová, GMOS

Pridaj komentár