Termín výstavby rýchlostnej cesty R2 pri R. Sobote sa opäť posunul

RIMAVSKÁ SOBOTA – Termíny začiatkov výstavby naplánovaných úsekov rýchlostnej cesty R2 pri Rimavskej Sobote sa opäť posunuli. V rozhovore pre Aktuality.sk o tom informoval nezaradený poslanec a bývalý splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík.

Ja sa vyjadrím ešte k rýchlostným cestám, lebo vláda si asi z nás robí srandu ohľadom svojho programového vyhlásenia. Programové vyhlásenie by nemalo byť trhacím kalendárom, ale čo je v ňom, to by sa malo plniť,“ podotkol Janckulík s tým, že začiatky výstavby viacerých úsekov rýchlostných ciest na Slovensku sa posúvajú od dvoch do piatich rokov.

Ako prvé uviedol niektoré úseky pokračovania R1 od Banskej Bystrice na Ružomberok, kde sa predpokladané začiatky termínov výstavby posunuli z rokov 2018 a 2019 na roky 2021 až 2025. Ďalej konkrétne menoval úsek R2 Zacharovce – Bátka, kde sa podľa jeho slov termín posunul z 2019 na rok 2021.

Nejde pritom o prvé posúvanie termínov, práve naopak. Pre ilustráciu, napríklad spustenie výstavby úseku R2 Ožďany – Zacharovce okolo Rimavskej Soboty bolo pred 12 či 13 rokmi na stránke Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) pôvodne uvádzané už na marec 2010. Keď sa tento termín priblížil, NDS zmenila termín na marec 2013 a o pár rokov na marec 2015. Výstavba sa však nezačala dodnes.

Nenaplnený sľub z Poltára

Dňa 6. júna 2012 na výjazdovom rokovaní vlády v Poltári vtedajší premiér Robert Fico informoval o rozhodnutí kabinetu, že na jar roku 2013 sa začne výstavba rýchlostnej cesty R2 zo Zvolena cez Kriváň, Lučenec a Rimavskú Sobotu. „Južné prepojenie Zvolena a Košíc sa stáva jednou z hlavných priorít vlády,“ povedal vtedy premiér.

Realita je taká, že v plnom profile sa vybudovali dva úseky R2 od Zvolena po Kriváň. V súčasnosti prebiehajú tendre na ďalšie dva nadväzujúce úseky Kriváň – Mýtna a Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce. Oba tendre by mali byť ukončené už tohto roku, opäť však ide v porovnaní s pôvodnými plánmi o niekoľkoročné omeškanie.

Pripomeňme ešte, že v spomínané dva úseky sú zároveň zatiaľ poslednými, ktoré štát postaví v plnom profile. Ďalšie úseky smerom na Rimavskú Sobotu, Tornaľu a Rožňavu, vrátane tunela Soroška, sú už plánované len v polovičnom profile.

Zdroj: aktuality.sk, Úrad vlády SR, NDS Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár