FIĽAKOVO: Bunker Day prilákal okolo 300 návštevníkov

FIĽAKOVO – Približne 300 návštevníkov využilo počas stredy 8. mája 2019 možnosť navštíviť priestory protileteckého krytu z druhej svetovej vojny na Šávoľskej ceste vo Fiľakove. Partia nadšencov zo združenia Bunker team ho v aktuálnom roku sprístupnila len počas tohto jediného dňa.

Rozhodli sme sa urobiť taký deň otvorených dverí pre návštevníkov, ktorí tu ešte neboli, alebo ktorých zaujíma táto stavba, lebo veľa Fiľakovčanov tu možno ešte nebolo. Pritom je to stavba, ktorá počas vojny zachraňovala ľudské životy,“ podotkol Marian Mesiarik z organizačného Bunker teamu.

Jedna z hlavných miestností bunkra

Dodal, že pred akciou si vypýtali povolenie od majiteľa bunkra, keďže je v súkromných rukách. Spestrením podujatia bola streľba z airsoftových zbraní, ability dráha, tmavá izba či úniková miestnosť.

Tá bola vo Fiľakove zorganizovaná po prvýkrát, ale bol o ňu veľký záujem. Je to vlastne tímová hra, ktorú budeme organizovať zrejme aj viackrát, keďže je mobilná a vieme ju prenášať na iné miesta,“ priblížil Mesiarik.

Toalety v protileteckom kryte

Bunker na Šávoľskej ceste bol postavený v roku 1944 a má 21 miestností. Ide o nadzemný kryt s tromi vchodmi, zabezpečenými tlakovými a plynotesnými dverami typu Heidekker. Zmestilo sa doň okolo 500 ľudí. Určený bol predovšetkým pre úradníkov priemyselných závodov.

Dvere typu Heidekker

Fiľakovský Bunker team mapuje aj ďalšie protiletecké kryty v meste a okolí. Jedným z výsledkov ich snaženia bude pripravovaný dokumentárny film o týchto obranných stavbách.

Zdroj: Marian Mesiarik, Bunker team Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár