Noc múzeí a galérií 2019 môžete v našich regiónoch stráviť na siedmich miestach

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Otvorenie nových výstav o Maduare, cisárovnej Sissi a colníctve, prednáška o zafíroch, koncert Karmen Pál-Baláž, ale aj rozprávkové bábky Kuko, Raťafák i Drobček či banský vláčik. To všetko čaká na návštevníkov série podujatí Noc múzeí a galérií 2019, do ktorej sa v sobotu 18. mája zapojí aj viacero múzeí z regiónov Gemer, Malohont a Novohrad.

Rimavská Sobota

V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote štartuje program o 18:00. Najväčším lákadlom bude otvorenie dvoch nových výstav. Prvá z nich mapuje 25 rokov histórie najúspešnejšej rimavskosobotskej skupiny Maduar od čias vydania ich prvého albumu I Feel Good. Kapela dokonca priamo v areáli múzea vystúpi s krátkou ukážkou svojej tvorby.

Druhá výstava predstaví šaty a kostýmy cisárovnej Sisi z krajčírskej dielne Moniky Czédly z Jedľova (Gödöllő) v Maďarsku. „Súčasťou večernej ponuky bude prednáška o pobyte cisárovnej Sisi v Bardejovských kúpeľoch a diskusia na tému kúpeľníctva v Gemeri,“ dodala kultúrno-výchovná referentka GMM Elena Lindisová.

Na dvore múzea bude návštevníkom počas podujatia k dispozícii občerstvenie, budú si môcť okrem iného ochutnať známe muránske buchty a pozrieť aj „gazdovský dvor“ so živými hospodárskymi zvieratami. Priestory stálych expozícií múzea a aktuálne výstavy budú otvorené až do 23:00. Každý 100. návštevník navyše dostane od riaditeľky múzea darček. Vstupné je 1 euro a deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Fiľakovo

V Hradnom múzeu Fiľakovo (HMF) čaká návštevníkov takisto otvorenie dvoch nových výstav. Prvá z nich má názov Staronové poklady múzea a bude sprístupnená o 18:00 v Mestskom vlastivednom múzeu. „Predstaví nové zbierkové predmety inštitúcie. Za posledných šesť rokov pribudlo do zbierky niekoľko raritných predmetov, súvisiacich s históriou nášho mesta. Vystavené budú hodnotné exponáty z oblasti histórie, etnológie a archeológie,“ konkretizovala riaditeľka HMF Viktória Tittonová.

V Bebekovej veži Fiľakovského hradu sa o 19:00 otvára výstava s názvom „História colníctva“, zrealizovaná v spolupráci s niekoľkými slovenskými a maďarskými inštitúciami. „Nevšedná expozícia mapuje históriu colníctva od najstarších čias po 21. storočie. Priblíži historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území,“ objasnila Tittonová s tým, že expozíciu spestrujú uniformy, pracovné nástroje colníkov a predmety zadržané v súčasnosti. Ďalším prekvapením budú nové prírastky v stálej expozícii – unikátne zafíry z neďalekej obce Hajnáčka, o ktorých bude aj prednáška.

Lučenec

V susednom Lučenci sa v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) začína program už o 16:00 a potrvá do 21:00. Tohto roku je zameraný na ochranu prírodného a kultúrneho dedičstva v regióne.

Pracovníci múzea si v rámci programu pripravili ekohry pre deti, tvorivé dielne zamerané na recykláciu, premietanie dokumentárnych filmov o prírode či komentovanú prehliadku výstavy „30 rokov ochrany prírody v Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina“.

Betliar

V Múzeu Betliar (MB) čaká v sobotu na návštevníkov Športová noc múzeí, ktorá sa začne už o 13:00, keď bude pre deti otvorená kreatívna výtvarná dielňa. „Budú sa môcť zapojiť do tvorby najdlhšej maľovanej knihy a taktiež si vyrobiť rôzne kreatívne športové pomôcky,“ uviedla Judita Krajčiová z MB.

Na lúke pred kaštieľom sa od 17:00 do 19:00 budú môcť návštevníci zapojiť do športových aktivít ako loptové hry, bedminton, tenis alebo kriket, ktoré boli obľúbené aj medzi aristokratmi. „Naše pozvanie na Noc múzeí prijala aj finalistka Superstar a interpretka aktuálne najhranejšej slovenskej pesničky Anjel, Karmen Pál-Baláž. Jej koncert sa bude konať pred kaštieľom o 18:30,“ dodala Krajčiová.

Od 19:00 budú mať návštevníci múzea možnosť zúčastniť sa klasických alebo špeciálnych tematických prehliadok kaštieľa Betliar, ktoré budú po bežne nesprístupnených častiach kaštieľa. Tento rok sa budú venovať športu a športovým aktivitám Andrássyovcov.

Pri bufete Spanga, ktorý sa nachádza v areáli kaštieľa, budú mať návštevníci možnosť sledovať prenos zápasu Veľká Británia – Slovensko, ktorý sa začína o 20:15. Vyvrcholením sobotného večera bude o 23:00 ohňostroj pred kaštieľom, ktorý mal veľkú obľubu v aristokratických kruhoch už od 18. storočia a tvoril neoddeliteľnú súčasť každej väčšej šľachtickej oslavy. Kaštieľ a jeho areál budú pre návštevníkov prístupné do polnoci.

Rožňava

Do Noci múzeí a galérií sa zapája aj Banícke múzeum (BM) v Rožňave, kde si pripravili pre deti i dospelých návštevníkov program v retro štýle. „Záujemcov čaká rozmanitý náučno-zábavný program zameraný na spôsob života v období socializmu. Počas Noci múzeí a galérií budú záujemcom sprístupnené všetky prevádzky múzea v neštandardnom čase od 17:00 do 23:00, kedy ich čakajú prednášky ako aj večerné a nočné prehliadky expozícií a aktuálnych výstav.Až do zotmenia bude v areáli Zážitkového centra Sentinel pre najmenších návštevníkov k dispozícii banský vláčik,“ uvideol manažér kultúry BM Róbert Šimko.

Revúca

V Revúcej sa v Múzeu Prvého slovenského gymnázia (MPSG) ponesie Noc múzeí a galérií v duchu Mladých liet Martina Kukučína, ktorý bol kedysi jeho študentom. Tu sa však program začína až neskôr večer.

„O 21:00 vás privíta sám August Horislav Škultéty, ktorý potrápi vaše mozgové bunky. Ochutnáte aj Kukučínove obľúbené Revúcke guľky v čiernej kuchyni múzea. V podkroví sa prenesiete do minulosti, kde na plátne nahliadnete do študentských čias žiakov nášho gymnázia,“ pozvali zamestnanci MPSG.

Modrý Kameň

Poslednou z inštitúcií, ktorá sa v našich regiónoch zapojí do Noci múzeí a galérií, je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek (MBKaH) na hrade Modrý Kameň pri Veľkom Krtíši. Program sa začína o 16:00

„V tento večer náš kaštieľ ožije rozprávkou. Odohrá sa v ňom príbeh lásky, v ktorom sa strašidelné zviera pokúsi získať lásku krásnej dievčiny. Či prelomí zlú kliatbu, sa dozviete v príbehu Kráska a zviera,“ uvádzajú pracovníci múzea.
Po Kukovi a Raťafákovi sa následne predstaví ďalšia slávna bábka – Drobček z televíznej relácie Matelko. „Zistíte, že už vôbec nie je taký, ako si ho pamätáte a prekvapí vás, ako si žije dnes. Podvečer nás poteší bábkové divadlo Teatro Neline. Bábkarka Nelka alias tetka Betka vylieči nezbedníka Samka v predstavení Postrach Samko,“ dodávajú muzejníci.

Vstupné na podujatie sú tri eurá pre dospelých, 1,50 eura pre deti, študentov a dôchodcov. Voľný vstup platí pre deti do 3 rokov a ZŤP. Spestrením bude výstava obrazov v barokovej sále s názvom Slovensko naše milované. Výstava prezentuje tvorbu E. Bebčákovej a J. Schwarzbacherovej.

Zdroj: tlačové správy jednotlivých múzeí Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár