R. SOBOTA: Poslanci hovorili o štadióne i Kurinci, primátor oznámil, že podal na J. Jurkemika trestné oznámenie

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) sa zišli na svojom májovom zasadnutí. Zaoberali sa okrem iného zvýšením efektívnosti verejného osvetlenia, predajom dreva z mestských lesov, rozvojom Kurinca a Mestskej záhrady, rekonštrukciou zimného štadión a potvrdili svoje predchádzajúce uznesenia o pasportizácií komunikácií a priemyselnom parku.

Pri plavárni a verejnom osvetlení by sa dali ušetriť desatisíce eur

V úvode si poslanci vypočuli návrh na spôsob zvýšenia energetickej efektívnosti verejného osvetlenia výmenou za LED svietidlá a spôsoby financovania. Poslancom ho prezentovali Ing. Körner z firmy ENERGOCOM PLUS, s.r.o. Košice a JUDr. Ing. Noé z firmy OMS Dojč.

Prvý menovaný vo svojej prednáške upriamil pozornosť na viaceré možnosti úspor energií v meste. Povedal napríklad, že iba obyčajným správnym stanovením podmienok v zmluvách a výberom taríf sa dá ušetriť 30 percent cien energií. Upozornil tiež na zbytočne silné ističe, ktoré v sú v mnohých budovách predimenzované. Hovoril však aj o možnostiach zatepľovania či tepelných čerpadlách.

Konkrétne spomenul rimavskosobotskú plaváreň, v ktorej sa ročne na energie minie okolo 100 000 eur. Podľa Körmera sa dá jednoduchým zateplením jej stropu ušetriť 20 až 30 % energií. Pri úprave okien by podľa neho bolo možné ušetriť až 50 % nákladov. „Návratnosť investície by bola len sedem mesiacov,“ zdôraznil.

Druhý prednášajúci Ing. Noé prezentoval možnosti šetrenia energií pri verejnom osvetlení a jeho využitie pri budovaní smart cities (inteligentných miest). „Stožiare a elektrická sieť poskytujú pre to veľmi dobrý základ,“ podotkol.

Pre zaujímavosť, Rimavská Sobota má dnes v rámci verejného osvetlenia 2232 svetelných bodov, z nich zhruba 400 pribudlo v posledných ôsmich rokoch. V roku 2018 mesto zaplatilo za svietenie vyše 116 000 eur.

Proti pasportizácii a obnove verejného osvetlenia prostredníctvom externej firmy bol primátor Jozef Šimko. „Vyberieme firmu, ktorá vymení osvetlenie za LEDkové a teoreticky 300 000 eur si strčí do vrecka,“ poznamenal. Namiesto toho sa prikláňal k návrhu riaditeľa Technických služieb mesta (TSM) Tibora Barta, ktorý navrhol, aby MsZ poskytlo každoročne TSM v rozpočte napríklad 50 000 eur, za ktoré by pracovníci mesta postupne menili osvetlenie sami. Podľa Šimka by to vyšlo mesto rozhodne lacnejšie.

Poslanci napokon poverili Mestský úrad (MsÚ) spracovaním návrhu na vypísanie verejnej obchodnej súťaže alebo verejného obstarávania na vypracovanie svetelno-technickej štúdie, dodávku a financovanie existujúcich svetelných bodov za novú LED technológiu, a doplnenie verejného osvetlenia podľa požiadaviek štúdie.

Mesto predá 7000 kubíkov dreva zo svojich lesov

Ďalším bodom bola informatívna správa o verejnej obchodnej súťaži ohľadom predaja dreva na pni z mestských lesov. „Do súťaže sme dostali dve ponuky. Prvá spoločnosť nesplnila podmienky, preto sa ďalej nehodnotila. Druhá spoločnosť MK&MK Holz z Málinca ponúkla cenu 45 eur za meter kubický,“ uviedla vedúca odboru rozvoja mesta MsÚ R. Sobota Eva Muráriková.

Poslanec Roman Vaľo na margo vysúťaženej ceny podotkol, že stránka mesta, úradná tabuľa a Gemerské zvesti, kde bol inzerát o predaji dreva zverejnený, nestačia na to, aby oslovili dostatočný počet záujemcov. Podľa neho malo mesto inzerovať predaj dreva aj v celoštátnych médiách a možno by sa našlo oveľa viac záujemcov.

Poslanci ďalej schválili finančné prostriedky pre základné (ZŠ) a materské školy (MŠ) v meste. Finančná čiastka, ktorá bola žiadaná od riaditeľov a riaditeliek ZŠ, predstavovala podľa viceprimátora Ladislava Rigóa sumu 206 200 eur a v prípade MŠ sumu 219 960 eur. Poslanci napokon odsúhlasili dotácie v celkovej výške 180 000 eur, z čoho MŠ dostanú 100 000 eur a ZŠ 80 000 eur.

Kurinec a Mestská záhrada budú mať koncepciu rozvoja, tobogan v tomto roku nebude

Zástupcovia občanov sa zaoberali aj dlhodobou koncepciou rozvoja rekreačnej oblasti Kurinec a Mestskej záhrady a schválili vypísanie architektonickej súťaže na jej ďalšie budovanie. Mesto chce v tejto súvislosti osloviť aj študentov fakulty architektúry a motivovať ich finančnou odmenou (za prvé miesto 3000 eur). Na jej vyhodnotenie bude zriadená dočasná odborná komisia.

Toto nie je urýchlenie, toto je brzda rozvoja mesta,“ reagoval na ich rozhodnutie primátor. Dodal však, že rozhodnutie poslancov rešpektuje. Informoval tiež, že tobogan v tomto roku nebude možné uviesť do prevádzky. „Dňa 15. 6. nevieme naštartovať náš tobogan, ktorý dopadol tak, ako dopadol, Verím, že budúci rok to naštartujeme,“ povedal primátor, podľa ktorého sa tak nenaplní ním predpokladaná návštevnosť 80 000 ľudí počas tejto letnej sezóny na Kurinci.

Nasledovala slovná prestrelka medzi Šimkom a Vaľom. Prvý zdôrazňoval, že Kurinec je nádherná rekreačná oblasť, kam ľudia radi chodia. Vaľo mu vyčítal, že rekreačnú oblasť a tobogan manažérsky nezvládol a upozornil na jeho premrštenú cenu. Viacerí ďalší poslanci v tejto súvislosti primátorovi pripomenuli aj jeho plat takmer 5000 eur.

Kontrolór našiel pochybenia

Poslanci si ďalej vypočuli správu o kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra mesta Mikuláša Csirmaza. Na jej základe vyčítali primátorovi viaceré pochybenia, ktorých sa podľa nich dopustil. Napríklad pri verejnom obstarávaní, ktoré sa týkalo rekonštrukcie námestia pri pošte, kde primátor zákazku rozdelil na menšie časti.

Podľa Šimka však všetky zákazky posúdila trojčlenná komisia. „Každá jedna práca bola vykonaná na základe ponukového konania a odovzdaná firme, ktorá dala najnižšiu ponuku. Ak však máte pochybnosti, podajte trestné oznámenie. Ale hovorím vám, z tohto mráčika nezaprší,“ odpovedal primátor poslancom.

Čo sa týka prerozdelenia zákazky na námestie, vďaka tomu sa podľa neho podarilo jeho dostavbu urýchliť. Dodal tiež, že na poslanca Jána Jurkemika podal trestné oznámenie za ohováranie. „Stretneme sa na okresnom, prípadne krajskom súde, a tam si to rozdáme,“ adresoval primátor poslancovi.

V zimnom štadióne pribudnú sedačky

Dlhá diskusia, ktorá niekedy skĺzala do osobných invektív, sa točila aj okolo investičných akcií mesta, pričom poslanci primátorovi vyčítali, že tohto roku sa ešte nič v meste neurobilo. Ten im však oponoval a vymenoval celý rad realizovaných akcií, napríklad rekonštrukciu zimného štadióna. Na tú dostalo mesto dotáciu od vlády. O rekonštrukcii následne podrobnejšie informovala vedúca odboru rozvoja mesta MsÚ.

Zadali sme prípravu projektovej dokumentácie na sedačky. Stojí 4800 eur a na budúci týždeň by už mala byť hotová. Vyzerá to, že na jednu stranu vyjde 1063 sedačiek. Podľa predbežných odhadov budú stáť okolo 240 000 eur, pretože nie je to len konštrukcia, ale musíme rozobrať celú stenu štadióna, aby sme ju vôbec vedeli dostať na to prvé poschodie,“ objasnila Muráriková. Mesto má podľa nej už i štyri cenové ponuky na rekonštrukciu osvetlenia štadióna.

Samospráva má zároveň sľúbených aj ďalších 100 000 eur od Slovenského zväzu ľadového hokeja. Či ich dostane, bude podľa Murárikovej jasné v septembri. Vtedy sa bude potrebné rozhodnúť, či mesto k nim vyčlení aj ďalšie financie, aby sa sedačky osadili aj na druhú stranu štadióna.

V závere ešte poslanci potvrdili dve uznesenia, ktorých výkon primátor predtým pozastavil. Prvé sa týka pasportizácie ulíc a chodníkov pre účely ich rekonštrukcie. Druhé uznesenie bolo o zriadení priemyselného parku. Následne zasadnutie prerušili a jeho pokračovanie bude v utorok 4. júna o 14:00.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár