Kraskovo na historickom festivale privíta záujemcov o dejiny Malohontu

Šermiarske ukážky, prednáška sokoliarov, divadelné predstavenia, koncerty. Na toto všetko sa môžu tešiť návštevníci historického festivalu Z histórie Malohontu, ktorý sa koná v Kraskove. Festival bude sprevádzaný súťažami pre deti, výstavami a dobovým jarmokom. Podujatie sa bude konať 25. mája 2019 v uliciach Kraskova. Vstupné je vo výške 2 eurá, deti do jedného metra majú vstup zadarmo.

Cieľom projektu je odprezentovať a dostať do povedomia verejnosti históriu regiónu Malohont a jeho národné kultúrne pamiatky, a to hlavne sakrálne stavby v podobe gotických kostolov, ktoré sa nachádzajú na Gotickej ceste,“ predstavila zámer festivalu Stanislava Zvarová, predsedníčka občianskeho združenia (OZ) RODON Klenovec a odborná pracovníčka Gemersko – malohontského osvetového strediska (GMOS).

Ako ďalej uviedla, festival je spracovaný tak, aby sa aj laický záujemca o históriu dotkol dejín nášho regiónu a prežíval historické udalosti Malohontu.

Na festivale tiež spolupracujú historik Viktor Brádňanský, divadelník a regionálny historik Martin Pliešovský, historička Lucia Ulická, Róbert Žilík, farár Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) Vladimír Ticháň, a manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) MALOHONT Miroslava Vargová.

Organizátormi historického festivalu sú OZ RODON Klenovec, GMOS v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, obec Kraskovo, ECAV Kraskovo, MAS MALOHONT, Mikroregión Teplý Vrch. Festival Z histórie Malohontu bol podporený Fondom na podporu umenia. Viac informácii nájdete tu.

Zdroj a plagát: Stanislava Zvarová   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár