VŠIMLI SME SI: V parku v R. Sobote samospráva opravila lavičky

Opravené lavičky v Mestskom parku v Rimavskej Sobote svieti novotou

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pohodlne si posedieť v príjemnom chládku stromov je opäť možné aj v Mestskom parku pri cintoríne v R. Sobote. Ešte na jeseň sme pritom upozorňovali, že tento pekný kút mesta je trochu zanedbaný a z lavičiek zostali len torzá.

Dnes je však situácia úplne iná a dve lavičky pri chodníku cez park „svietia“ novotou vďaka novým doskám a lákajú okoloidúcich k posedeniu. V areáli parku neďaleko jednej lavičky sme si všimli aj jeden nový vysadený stromček.

Za opravu lavičiek patrí samospráve, resp. Technickým službám mesta vďaka a veríme, že do parku v budúcnosti pribudne aj ďalší mobiliár, teda vybavenie, ktoré ho pre návštevníkov spraví ešte príťažlivejším. Hoci je trochu „od ruky“ od centra mesta a väčších sídlisk, často tam možno stretnúť ľudí, ktorí jeho pokoj v tieni veľkých stromov vyhľadávajú. Rozhodne si preto zaslúži pozornosť a pri vhodnej starostlivosti môže ožiť podobne ako Mestská záhrada.

Jedna z opravených lavičiek v Mestskom parku v Rimavskej Sobote

Kedysi starý cintorín

Zrejme nie všetci Soboťania vedia, že Mestský park mal kedysi úplne inú určenie. Šlo totiž o súčasť cintorína, respektíve starší mestský cintorín. V druhej polovici 20. storočia však na základe rozhodnutia kompetentných došlo k výstavbe Cintorínskej ulice a časť cintorína jej musela ustúpiť. V tejto dolnej časti preto došlo k exhumácii tiel a takisto aj k demolácii peknej hrobky, na ktorú si starší obyvatelia mesta ešte pamätajú.

Tento cintorín spomína vo svojej knihe Rimavská Sobota na starých pohľadniciach aj riaditeľka Gemersko-malohontského múzea Oľga Bodorová. „Za železničnou traťou sa nachádzal druhý, starší mestský cintorín. Zrušený bol v 80. rokoch 20. storočia. Tu boli pochovaní mnohí obyvatelia mesta, medzi inými aj riaditeľ Zjednoteného protestantského gymnázia a prvý riaditeľ Gemerského stoličného múzea János Fábry (1830 – 1907),“ uvádza autorka.

Zdroj a foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár