Vo Fiľakove vo veľkom rekonštruujú chodníky aj ulice

uliceFIĽAKOVO – Mesto Fiľakovo bude aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii miestnych komunikácií a v obnove chodníkov. Kým výstavba chodníkov sa už začala, rad na asfaltovanie príde až v najbližších týždňoch.

Ako priblížil Ivan Vanko, vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja MsÚ, v tomto roku mesto komplexne zrekonštruuje 5000 metrov štvorcových ciest. „Úplne nový asfaltový koberec dostanú ulice B.S. Timravy, Jókaiho, B. Smetanu a Čajkovského. Približne 80 metrov nového asfaltu by mala dostať aj Železničná ulica,“ doplnil Vanko. Celkové náklady na rekonštrukciu ciest by sa mali vyšplhať na približne 100-tisíc eur.

Rekonštrukcia chodníkov sa rozbehla už na začiatku júla. Prvý chodník, na ktorom pracovali zamestnanci VPS, je chodník vedľa budovy pošty. Starý povrch nahradili nové čadičové kocky. V rámci prác sa obnovilo aj priľahlé parkovisko za budovou. Práce mesto stáli približne 15-tisíc eur.

Ďalší by mal nasledovať chodník na Hlavnej ulici, v časti medzi Podhradskou a Baštovou ulicou, ktorý postavia rovnako z čadičových kociek za približne 4000 eur. Veľká revitalizácia v hodnote 50-tisíc eur čaká aj Školskú ulicu. Mesto tu plánuje obnoviť verejné priestranstvo pred vstupom do základnej školy, vybuduje nový chodník a pribudnú aj parkovacie miesta.

Niektoré priechody bude nutné presunúť

Okrem spomenutých prác sa mesto bude venovať aj prechodom pre chodcov. Na štátnych cestách zainvestuje do ich osvetlenia a tiež technického riešenia. „Nesmú byť bližšie ako 10 metrov od križovatiek, čo momentálne nie všade platí. Budeme musieť preto niektoré presúvať. Dodržiavanie noriem budeme preverovať a podľa potreby prechody upravovať aj na našich miestnych komunikáciách,“ doplnil Vanko. Úpravy prechodov sa budú týkať najmä Mlynskej ulice, Biskupickej ulice a križovatky Hlavnej a Jilemnického ulice.

Otázny je aj osud prechodu na Ulici SNP pred kvetinárstvom. „Ešte nie je jasné či ho ponecháme alebo zrušíme.“ Rekonštrukciou prejde aj priestor na Družstevnej ulici, pri križovatke s Hlavnou ulicou. „Pri prechode pre chodcov tam vybudujeme nový ostrovček a spevnené plochy,“ uzavrel s tým, že práce na prechodoch v meste budú stáť dokopy do 15-tisíc eur.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta, Foto: VPS Fiľakovo

Pridaj komentár