Gemerské jaskyne navštevuje stále viac ľudí, vedie Dobšinská ľadová

Vchod do jaskyne Domica

GEMER/MALOHOT – Stúpajúcou tendenciou návštevnosti sa vyznačujú všetky štyri jaskyne v našich regiónoch Gemer a Malohont. Sú to Gombasecká jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa a Domica. Od roku 2010 stúpa návštevnosť týchto jaskýň približne o 1 500 návštevníkov ročne.

Unikátom medzi ľadovými jaskyňami je Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza pri obci Dobšiná v okrese Rožňava. Patrí medzi najvýznamnejšie nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Poctou pre túto prírodnú zaujímavosť bolo zaradenie do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jaskyňa bola sprístupnená v roku 1871. Dobšinská ľadová jaskyňa bola v roku 2018 treťou najnavštevovanejšou jaskyňou z celého Slovenska. Vtedy do nej prišlo 82 111 ľudí. Od roku 2010 jej návštevnosť vzrástla o takmer 30 000 návštevníkov.

Ochtinská aragonitová jaskyňa tiež patrí medzi najznámejšie na celom Slovensku. Známa je hlavne pre aragonitovú výplň. Túto jaskyňu často nazývajú aj unikátnym prírodným fenoménom. Verejnosti bola sprístupnená v roku 1972 po dlhých 6-ročných prípravách. Nachádza sa pri obci Ochtiná, okres Rožňava. Kým v roku 2010 ju navštívilo 22 551 ľudí, minulý rok to bolo 31 321 návštevníkov. „Jaskyňa bola nádherná a naozaj očarila nás. Tie aragonity boli nádherné, je neuveriteľné, že príroda dokáže takéto niečo vytvoriť,“ uviedol jeden z návštevníkov na stránke Správa slovenských jaskýň (SSJ).

Jaskyňa Domica je najdlhšou jaskyňou v Národnom parku Slovenský Kras. V jaskyni nájdete aj početné množstvo netopierov. Nachádza sa v obci Kečovo, v okrese Rožňava. V roku 1932 bola prvýkrát

Krásnohorská jaskyňa umožňuje vstup len v speleologickom oblečení

sprístupnená Klubom československých turistov. Návštevnosť tejto turistickej atrakcie sa od roku 2010 veľmi nemení. Čísla sa väčšinou pohybujú okolo 28 000 návštevníkov. V roku 2016 zaznamenala jaskyňa najväčší úspech. V tom roku do nej prišlo 38 730 ľudí. Od roku 2010 po rok 2018 sa návštevnosť zvýšila o 3163 návštevníkov.

Gombasecká jaskyňa bola prvýkrát sprístupnená ľuďom v roku 1955, no objavená bola 4 roky predtým. Nachádza sa v obci Slavec, v okrese Rožňava. Od roku 2010 je jej návštevnosť čím ďalej, tým vyššia. Kým v roku 2010 jaskyňu navštívilo 8295 ľudí, o 8 rokov neskôr to bolo 13 133 návštevníkov. Ľudia jaskyňu navštevujú hlavne pre výskyt sintrových bŕk – tenkých trubicovitých útvarov.

V našich regiónoch sa však okrem sprístupnených jaskýň s organizovanými vstupmi nachádzajú aj iné zaujímavé jaskyne. Je to napríklad jaskyňa v hradnom kopci v Divíne, Vesselényiho jaskyňa pri Muráni, či Drienčanská malá a veľká jaskyňa, ktoré v minulosti poslúžili pravekým ľuďom či falšovateľom mincí, ktorí si v jednej z nich zriadili dielňu. Zabudnúť nemožno ani na Krásnohorskú jaskyňu s obrovským, 33-metrov vysokým Kvapľom rožňavských jaskyniarov.

Pri pohľade na vchod do Malej Drienčanskej jaskyne v okrese Rimavská Sobota sa zdá, že sa z nej už-už vynorí pračlovek v kožušinách

Zdroj: SSJ, Sobotnik.sk   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár