R. SOBOTA: Geto na Českej ulici obťažuje obyvateľov, spísali petíciu

Geto na ČeskejKrik, bitky, hlasná obťažujúca hudba, častý brechot psov. Tieto všetky nepríjemnosti musia znášať občania na ulici Českej a Kirejevskej, ktoré im spôsobujú niektorí obyvatelia paneláku na Českej ulici, nazývaného aj getom. Spomínaný problém sa riešil aj na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) 4. júla 2019, keďže časť obyvateľov týchto ulíc podpísala petíciu proti neprispôsobivým spoluobčanom.

Na zasadnutí MsZ bol zároveň prečítaný list obyvateľov. Tlmočil ho Tomáš Sliva, poslanec MsZ. „Títo občania nás denno-denne obťažujú hlasnou hudbou púšťanou z automobilov, ďalej krikom a pokrikovaním,“ uvádzajú občania v liste. Sťažujú sa aj na to, že v lete to je neúnosné, musia mať otvorené okná a zároveň nepočujú vlastné slová vo svojom byte.

Sliva ďalej čítal v liste: „Túto situáciu nevie riešiť mestská polícia ani štátna polícia. Opakovane ich voláme. Naposledy v piatok podvečer, 14. 6. 2019, no po ich odchode situácia ďalej pokračuje,“ uviedol Sliva úryvok z textu. Občania tohto paneláku sa podľa tvrdenia jeho autorov správajú ako v osade, vynesú si stoličky na cestu, kde majú hudbu, a bránia prechodu autám.

Časté bitky medzi nimi tiež nie sú podľa pisateľov žiadnou výnimkou. „Raz sa pobijú ženy, raz muži, deti do toho kričia, psy brešú,“ píšu v liste občania. Vlastníkmi bytov však podľa nich nie sú občania, ale mesto, ktoré jediné dokáže riešiť tento problém.

Takmer stovka podpisov

Spomínanú petíciu podpísalo 99 občanov. „Tieto podpisy sa vyzbierali vo ôsmich vchodoch, ale do budúcnosti je pravdepodobne možné, že sa podpisy vyzbierajú aj od ďalších občanov,“ uviedol Sliva. Zároveň dodal, že nejde o všetkých obyvateľov tej bytovky, ale o časť. Pre nich tak získava zlú povesť a je označované ako geto.

Člen bytového družstva a poslanec MsZ Jaroslav Matzenauer sa vyjadril k téme takto: „My ako členovia bytovej komisie sme sa týmto problémom zaoberali dostatočne, pretože na každej bytovej komisii neriešime nič iné, len Českú a Sedliacku ulicu. My ako vlastníci nehnuteľností sme aj správcovia, a nie je mysliteľné aby sme sa takto správali k vlastnej nehnuteľnosti a neriešili tam obyvateľov,“ podotkol Matzenauer.

Hlavný kontrolór Mikuláš Csirmaz na záver zasadnutia MsZ uviedol, že táto petícia bola už druhá za krátku dobu, no prvá, ktorú podpísalo 28 občanov, nebola zo strany mesta prijatá. Dôvodom neprijatia boli podľa neho nedoplnené informácie o podpisujúcom, ako napríklad meno a priezvisko, adresa podpisujúceho, alebo kontakt na neho. Ďalej petícia podľa kontrolóra porušila Ústavu Slovenskej republiky a politické alebo iné práva.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár