Prezidentka Zuzana Čaputová navštívi letný tábor v Gombaseku

Zuzana Čaputová (zdroj prezident.sk), prezidentkaGOMBASEK – Prezidentka Zuzana Čaputová prvýkrát počas svojho pôsobenia na poste hlavy štátu oficiálne navštívi naše regióny. Stane sa tak v stredu 17. júla 2019, keď príde do letného tábora v Gombaseku, časti obce Slavec. O návšteve informuje Kancelária prezidentky SR.

Príchod hlavy štátu do Gombaseku je naplánovaný na 14:00, následne sa prezidentka prejde areálom tábora. O 15:00 nasleduje diskusia „Prezidentka SR v Gombaseku“ v stane Károlya Tótha. Po skončení bude fototermín a brífing.

Životopis

Zuzana Čaputová sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Je matkou dvoch dcér. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. Od roku 1998 pôsobila v treťom sektore, kde sa venovala verejnej správe a problematike týraných a zneužívaných detí. Následne pracovala ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít.

V rokoch 2001 až 2017 spolupracovala s občianskym združením VIA IURIS, od roku 2010 ako advokátka. Venovala sa témam právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva, napríklad fungovaniu justičných orgánov, zodpovednosti verejných činiteľov, transparentnému nakladaniu s verejným majetkom a posilňovaniu verejnej kontroly verejnej moci.

V Pezinku vyše desať rokov stála na čele verejnej kampane proti povoleniu ďalšej skládky odpadu, ktorá by znečistila pôdu, vzduch a vodu v meste a okolí. Za líderstvo v tejto kauze bola Zuzana Čaputová v roku 2016 ocenená udelením prestížnej Goldmanovej environmentálnej ceny. Je autorkou a spoluautorkou viacerých publikácií a členkou celosvetovej siete enviromentálnych právnikov ELAW (Enviromental Law Alliance Worldwide).

V decembri 2017 oznámila vstup do politickej strany Progresívne Slovensko, kde bola v januári 2018 zvolená za podpredsedníčku. V máji 2018 sa rozhodla uchádzať o post prezidentky Slovenskej republiky s cieľom obnoviť dôveru v našej spoločnosti a vrátiť silu a zmysel tým hodnotám, ktoré nás všetkých spájajú – spravodlivosť, ochrana ľudskej dôstojnosti, a naša civilizačná príslušnosť k demokratickej Európe. Jedným z rozhodujúcich dôvodov jej kandidatúry bola vražda mladého novinára a jeho snúbenice z februára 2018.

V druhom kole prezidentských volieb 30. marca 2019 bola zvolená za prezidentku Slovenskej republiky. Hlas jej odovzdalo 1 056 582 voličov, čo predstavovalo 58,41 percenta zo všetkých odovzdaných hlasov. V máji 2019 požiadala o zrušenie členstva v Progresívnom Slovensku. Aktuálne nie je členkou žiadnej politickej strany. Do úradu nastúpila 15. júna 2019 po svojej inaugurácii.

Zdroj: Kancelária prezidentky SR    Foto: prezident.sk

Pridaj komentár