Nemocnice v R. Sobote a Rožňave majú najmenej pôrodov cisárskym rezom

pôrodov cisárskym rezomRIMAVSKÁ SOBOTA /ROŽŇAVA – Nemocnica v Rimavskej Sobote patrí medzi štyri zariadenia svojho druhu na Slovensku, ktoré mali vlani najnižší podiel pôrodov cisárskym rezom. Spolu s nemocnicou v Rožňave zároveň patrí medzi tie, kde bol medziročne zaznamenaný najväčší pokles počtu cisárskych rezov. Vyplýva to z údajov Health Policy Institute (HPI), ktoré boli zozbierané v rámci projektu Sprievodca pôrodnicami.

Podľa údajov HPI všetky slovenské pôrodnice vykonali vlani menej ako 50 percent pôrodov cisárskym rezom. Niektorým, napríklad v spomínanej Rimavskej Sobote, Rožňave, ale i v Partizánskom či Trenčíne, sa podarilo priblížiť až k 15-percentnému podielu. Dostali sa tým k odporúčanej miere týchto pôrodov, ktorá je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 10 až 15 percent zo všetkých pôrodov.

Ako pre Sobotnik.sk uviedol riaditeľ rimavskosobotskej nemocnice Svet zdravia (SZ) Richard Hrubý, ak to dovoľuje zdravotný stav mamičky, vždy sa snažia uprednostniť fyziologický pôrod pred cisárskym rezom. „Pre organizmus je fyziologický pôrod prirodzený. Novorodenci sú zdravší a rekonvalescencia mamičky je oveľa rýchlejšia. Aj rodičky, ktoré prídu s obavami, že tento pôrod nezvládnu, sa snažíme usmerniť,“ uviedol riaditeľ.

Ako spomenul na záver, sú radi, že ich snaha sa odzrkadľuje nielen v množstve zdravých novorodencov v nemocnici, ale aj v celoslovenskom hodnotení.

Zdroj: HPI, Jana Fedáková, komunikačný špecialista SZ. Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár