Cestári začali meniť tabule s označením obcí v jazykoch menšín

Tabule s označením obcí v jazykoch menšínFIĽAKOVO/LUČENEC – Nové tabule označujúce názvy obcí v jazykoch národnostných menšín sme zaznamenali už aj v našich regiónoch. Cestári ich vymenili vo Fiľakove a viacerých ďalších obciach Lučeneckého okresu.

Tabule nahrádzajú pôvodné menšie tabuľky modrej farby, ktoré uvádzali názov obce v jazyku národnostnej menšiny, ak v nej má aspoň 20-percentný podiel na obyvateľstve. Spomínané nové tabule sú väčšie, rozmermi približne rovnako veľké ako tabule so slovenskými názvami miest a dedín. Zmena nastala aj vo farbe – po novom sú biele, modrý je iba ich lem.

Cestári menia tabule postupne. Napríklad v Nových Honoch sme tak našli novú, ale ešte aj starú tabuľku. V Rimavskosobotskom okrese sme nové tabule zatiaľ nezaznamenali, je však možné, že sú už niekde takisto osadené.

V každom prípade, výmena všetkých modrých tabúľ je len otázkou času, keďže to nariaďuje nová vyhláška ministerstva vnútra, ktorú vlani presadila strana Most-Híd. Oficiálnym iniciátorom bol minister dopravy Árpád Érsek.

Teraz je to, asi, myslím, komfortnejšie a európskejšie ako to bolo doteraz. Je to normálna vec, ktorá v Európe je,“ uviedol Érsek začiatkom tohto roka pri prezentácii vzorov tabúľ v Šamoríne. Ako dodal, jedna tabuľa stojí aj s montážou zhruba 108 eur. Ich výmenu majú na starosti správcovia jednotlivých komunikácií.

Označovanie obcí tabuľami v jazyku národnostných menších platí na Slovensku od roku 1994. Tabule môžu byť v maďarskom, ukrajinskom, rusínskom alebo v nemeckom jazyku. Ak má v obci zastúpenie viacero menšín v požadovanom minimálnom 20-percentnom podiele, tabúľ môže byť aj viacero. Jeden taký príklad sme pri našich cestách našli na severovýchode Slovenska, v malej dedine Runina v okrese Snina.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár