HRACHOVO: „Strašidelný“ dom čoskoro zmizne, rozoberajú ho na materiál

strašidelný domHRACHOVO – „Strašidelný“ dom v Hrachove, jedna z miestnych legiend Rimavskej doliny i širšieho okolia, bude čoskoro len minulosťou. Stavbu, o ktorej medzi ľuďmi kolovalo veľa rečí a fám, majitelia rozoberajú na tehly a ďalší stavebný materiál.

Ide svojím spôsobom o slávnu stavbu. Veď len ťažko by ste v našich regiónoch našli iný rodinný dom, o ktorom by sa počas niekoľkých desaťročí toľko popísalo v regionálnych i celoslovenských médiách.

V týchto dňoch však už „strašidelný“ dom, stojaci hneď pri ceste smerom do Kocihy, nemá strechu a z väčšej časti je rozobraté aj poschodie. Na ňom vidieť poukladané tehly, pochádzajúce z demolovaných stien. Stavbu už rozoberajú zhruba týždeň a týmto tempom po nej čoskoro nezostane ani pamiatka.

Prežil šesť desaťročí

Dom s popisným číslom 73 v skutočnosti ani nie je súčasťou Hrachova, stojí totiž v katastri susednej Kocihy. Ako uvádza portál mynovohrad.sk, objekt postavili v roku 1959 Katreniakovci, ktorí bývali pôvodne v Kocižskej doline. Nebol nikdy dokončený a napríklad na prízemí chýbajú dlážky. Veľkú časť svojej existencie bol neobývaný. V posledných rokoch bol opäť na predaj za zhruba 15 000 eur, kupec sa však nenašiel.

Prečo ho považujú za strašidelný?

Na otázku v podnadpise ťažko odpovedať. Verzií o vzniku „duchárskych“ povedačiek je viacero a záleží, koho z miestnych sa na strašidelný dom opýtate. V Hrachove sa už desaťročia traduje, že v časti Genčov, kde dom stojí, bol kedysi cintorín. Pri stavbe cesty (tá pôvodná kedysi viedla poza pozemok domu) ho vraj zrušili a náhrobné kamene i kríže nahádzali na miesto, kde bol dom neskôr postavený. Niektorí ľudia tvrdia, že náhrobníky dokonca zamurovali i do základov domu. No ďalší oponujú, že v tejto lokalite nikdy žiaden cintorín nebol.

Mnohí vám v rozhovore nezabudnú pripomenúť, že starý pán Katreniak, pôvodný majiteľ domu, sa vraj pomiatol a o rozum ho údajne pripravil práve tento strašidelnými historkami opradený dom. Jeho manželka, ktorá pôvodne zostala bývať v Kocižskej doline a do domu prišla bývať až po smrti muža, v ňom zomrela po šiestich týždňoch. Iní pridávajú, že v dome nikto dlho nevydržal a každý majiteľ či obyvateľ z neho napokon zutekal. V takomto podhubí fámy rašia jedna radosť a hľadať pravdu v ich spleti je naozaj ťažké.

Logické vysvetlenia

Nájdu sa však aj miestni obyvatelia, ktorí sa snažia vysvetliť povedačky o strašení racionálnym spôsobom. Podľa nich boli pri stavbe domu do múrov zamurované železné rúry, aby sa ušetrilo na stavebnom materiáli. Keď po blízkej hlavnej ceste prechádzajú autá, rúry vraj rozvibrujú, čo spôsobuje údajné záhadné stony a kvílenie, ktoré v dome počuť.

Mimochodom, majitelia mnohých starších domov pri hlavných cestách by vám potvrdili, že pri prejazde áut a hlavne kamiónov „stonajú“ a „kvília“ mnohé stavby. Nemusia byť v nich ani zabudované železné rúry.

Podľa ďalšej hypotézy, ktorá sa snaží priblížiť vznik legendy logicky, sa vraj o dom zaujímali potenciálni kupci. Bratov, ktorí v dome zostali bývať po zosnulých rodičoch, vraj chodili strašiť v plachtách a tak ich chceli prinútiť, aby z neho odišli a predali ho.

Ktovie, ako to v skutočnosti bolo. Isté je, že ľudskú fantáziu priťahuje tajomno, naprirodzeno i záhady a ľudia majú tendencie strašidelné historky nielen šíriť, ale ich aj chtiac či nechtiac prifarbovať.

Hoci teda bude strašidelný dom v Hrachove čoskoro minulosťou, „duchárske“ záležitosti len tak z nášho života nevymiznú. Nakoniec, legendy o strašidelných domoch nie sú na Slovensku výnimkou – ďalší nájdeme v neďalekom Kriváni pri Detve, či v Štiavnických Baniach.

Zdroj: mynovohrad.sk, sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár