Na trati medzi Jesenským a Tisovcom budú jazdiť nové vlaky

vlaky
Nová dieselmotorová jednotka 861 na stanici v R. Sobote (foto: Rado Ceglédy)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Cestujúci na trati Jesenské – Tisovec sa dočkajú nových vlakových súprav. Podľa vyjadrenia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sú nové vlaky dieselmotorovými jednotkami (DMJ) 861, ktorých je dokopy 21 a premávať budú v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji.

Nové DMJ 861 budú do prevádzky nasadzované postupne podľa toho, ako budú prichádzať. Plán je nastavený tak, že každý mesiac do flotily ZSSK pribudne jedno vozidlo, pričom posledné by malo byť dodané v decembri 2020. Aktuálne sú v prevádzke už prvé 3 kusy DMJ,“ uviedol pre Sobotnik.sk hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

vlaky
DMJ majú klimatizáciu, wi-fi aj informačný a komunikačný systém pre cestujúcich

V tejto súvislosti nás tiež zaujímalo, koľko nových vlakov bude nasadených konkrétne na trati Jesenské – Tisovec, resp. Zvolen – Jesenské -Tisovec, ako túto trať zaraďuje ZSSK. „Vozidlá sa nenasadzujú na konkrétne trate, ale na dopravné výkony v rámci domovských dep, pričom v rámci jednotlivých obehov sú nasadzované na konkrétne vlaky. Z tohto dôvodu teda nie je možné uviesť počet jednotiek, ktoré budú jazdiť na trati Zvolen – Jesenské – Tisovec,“ odpovedal hovorca ZSSK.

Nové DMJ 891 sú vybavené klimatizáciou, informačným a komunikačným systémom, kamerovým systémom i systémom na počítanie cestujúcich. Je v nich tiež priestor na prepravu imobilných cestujúcich na invalidných vozíkoch či na prepravu nadrozmerných batožín a bicyklov. Celkové náklady súvisiace s ich obstaraním boli na úrovni takmer 77 miliónov eur bez DPH.

Zdroj: Tomáš Kováč, ZSSK Foto: Rado Ceglédy; ZSSK

Pridaj komentár