BBSK spúšťa v Lučenci bikesharing, zdieľané bicykle odľahčia dopravu

elektrobicykleLUČENEC – Mesto Lučenec sa stáva prvým v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), kde sa rozbehne bikesharing, teda služba verejného zdieľania bicyklov. Podľa projektu sa plánuje, že v meste pribudne 17 stanovíšť s desiatkami verejných bicyklov.

Bikesharing Lučenec je pilotný projekt na podporu rozvoja mobility a turizmu v BBSK. Služba výpožičky verejných bicyklov pre miestnych obyvateľov a návštevníkov uľahčí presun v meste, aj presun do prímestských lokalít napríklad aj v rámci dochádzanie miestnych obyvateľov do školy či do práce. Rovnako aj turistom zjednoduší a zrýchli presun po meste a okolí v rámci spoznávania mesta.

Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja získala od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu príspevok vo výške 150-tisíc eur na projekt Bikesharing Lučenec.

Príspevok by mal pokryť väčšinu nákladov na projekt. Presný rozpočet závisí od výsledku verejného obstarávania. „Projekt je napísaný, schválený a začíname pracovať na verejnom obstarávaní,“ informuje Michal Straka, vedúci oddelenia riadenia projektov odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Úradu BBSK.

Služba zdieľaných bicyklov bude prevádzkovaná v mesiacoch apríl až november, mimo zimných mesiacov. Preto sa spustenie projektu predpokladá na jar roku 2020. V období zimných mesiacov bude zabezpečená údržba a taktiež sa vyhodnotia údaje o tom, ako je systém využívaný.

Stanovištia budú spájať najfrekventovanejšie body

Projekt počíta s tým, že bicykle budú rozložené tak, aby spájali body, medzi ktorými je v meste prirodzene najvyššia každodenná premávka a body, ktoré sú kultúrne významné a zaujímavé ako napríklad kultúrne pamiatky, centrum mesta, pošta, nemocnica, obchodná zóna, autobusová a vlaková stanica, kúpalisko, športoviská a sídliská. Podľa tohto projektu je naplánovaných 17 stanovíšť a 68 bicyklov.

Služba bikesharingu bude spoplatnená, aby aj po počiatočnom nábehu s podporou od štátu bola samostatne udržateľná. Predpokladá sa, že bicykle budú zabezpečené. Ich použitie bude viazané pravdepodobne na telefónne číslo zákazníka alebo predplatnú kartu.

„Projekt bikesharing je zatiaľ v mestách nášho kraja novinkou. Máme už ale skúsenosti s cykloturizmom v našom kraji a vidíme, že stúpa záujem na jednej strane o ekologickejšie formy prepravy, zároveň s aktívnym spôsobom života,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Pre zázemie a technickú vybavenosť poslanci BBSK na júnovom zasadnutí odsúhlasili poskytnúť nevyužívané priestory jedálne Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci práve pre tento projekt. Bývalá jedáleň sa tak zmení na kanceláriu, sklad bicyklov a dielňu. V nej bude prebiehať zimná údržba bicyklov.

Zdroj: BBSK   Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár