V Lučenci vláda podporí vznik vývojového centra, zameria sa na batérie

batérieLUČENEC – Miesto pre inovácie a startupy, ale aj vývojové centrum na výskum nového typu batérie pre nákladnú dopravu. Všetko toto vznikne v bývalej budove Národnej banky Slovenska (NBS) v Lučenci, ktorú samospráva získa od štátu za jedno euro. Oficiálny názov novej inštitúcie bude Centrum rozvoja inovácií a na jeho zriadenie vládny kabinet poskytne 140 000 eur.

Mesto Lučenec dostane budovu NBS s tým, že tam vytvorí centrum pre inovácie, centrum pre startupy a centum pre všetky inovatívne nápady, ktoré tu v okrese vznikajú. Zároveň tam má vzniknúť ako reakcia na portfólio a výzvu viceprezidenta Európskej komisie Maroša Šefčoviča centrum pre výskum a vývoj batérií pre nákladné automobily,“ priblížil podpredseda vlády Richard Raši po výjazdovom rokovnaí vlády v Buzitke pri Fiľakove. Doplnil, že cieľom projektu je, aby Lučenec nebol len historicky jedným z regiónov s najvyššou nezamestnanosťou, ale aby sa stal aj centrom pre vývoj.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov CRI by vývoj mal začať do konca roka 2019 a trvať ďalšie dva roky. Tretí rok chcú pristúpiť k aplikovanému výskumu. Štvrtý rok by už chceli predávať prvé batérie, resp. batterypacky. Tie majú byť založené na novej technológii kov – vzduch. Priniesť majú okrem iného väčšiu kapacitu v porovnaní so súčasnými lítiovými batériami. Ich využitie je plánované hlavne v nákladnej doprave, napríklad v elektrických kamiónoch.

Zdroj: zasadnutie vlády, Sobotnik.sk Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár