Potraviny Kačka mieria do konkurzu, budúcnosť siete je neistá

LUČENEC – Potraviny Kačka (bývalé CBA), ktoré prevádzkovali mnohé predajne v našich regiónoch, miernia do konkurzu a budúcnosť celej maloobchodnej siete je neistá. Návrh na konkurz podalo vedenie spoločnosti, médiá o tom informoval jej generálny riaditeľ Wiesław Chlebuś.

Do rozhodnutia súdu o vyhlásení konkurzu má spoločnosť Potraviny Kačka záujem pokračovať v štandardnej prevádzkovej činnosti a mať predajne otvorené čo najdlhšie,“ uviedol Chlebuś.

Celú sieť pritom len nedávno odkúpila poľská spoločnosť Enterprise Investors. Tá ju premenovala z CBA na Potraviny Kačka, pričom v tejto súvislosti zdôrazňovala „uletenosť“, napríklad „najuletenejšie akcie“.

Ako uvádza týždenník Trend, Poliaci sa rozhodli investovať do siete 16 miliónov eur, ktoré mali byť okrem iného použité na oddlženie či spomínaný rebranding (zmenu názvu) na Kačku. Hovorilo sa aj o vybudovaní nového logistického centra, ktoré by zlepšilo zásobovanie obchodov.

Rušenie predajní a prázdne regály

V svetle najnovších okolností sa však zdá, že tento krok nevyšiel. Sieť nezachránili ani posledné rokovania s financujúcou bankou, či snaha získať nového investora.

Problémy siete Kačka mohlo naznačovať aj rušenie predajní, ktoré v posledných mesiacoch postihlo najmä menšie dediny, mnohé z nich práve v našich regiónoch. Viacerí zákazníci sa navyše sťažovali na prázdne regály v obchodoch Kačka.

História siahajúca do roku 1991

Spoločnosť CBA vznikla podľa údajov na svojej internetovej stránke v roku 2003. „Zamestnanci, zákazníci, alebo aj obchodní partneri ju však vnímajú ako spoločnosť, ktorej obchodné aktivity siahajú až do roku 1991, kedy na trhu vystupovala pod obchodným menom RNDr. Marian Šufliarsky M-MARKET,“ dodáva firma na margo svojej histórie.

Ako jeden zo svojich míľnikov uvádza spoločnosť aj privatizáciu štátneho podniku Zdroj v Rimavskej Sobote. Koncom roka 2017 sieť CBA odkúpil Polish Enterprise Fund VII L. P. so sídlom na Kajmanských ostrovoch. Ešte vo februári 2019 spoločnosť prevádzkovala viac ako 300 maloobchodných predajní, prevažne na strednom a západnom Slovensku.

Zdroj: Etrend.sk, Sobotnik.sk; Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár