Primátorka Poltára nedostala pozvánku na zasadnutie vlády v Kokave

POLTÁR/KOKAVA NAD RIMAVICOU – Primátorka mesta Poltár Martina Brisudová (nezávislá) sa nezúčastní výjazdového rokovania vlády SR, ktoré sa uskutoční v utorok 27. augusta 2019 v Kokave nad Rimavicou. Jej meno nefiguruje medzi prizvanými účastníkmi, ktorí sú uvedení na stránke rokovania.gov.sk.

Medzi pozvanými hosťami však nechýba prednosta okresného úradu Pavel Gavalec (Smer-SD), či starostovia dedín Kokava nad Rimavicou, Utekáč, Cinobaňa, Málinec, Kalinovo a Hrnčiarske Zalužany.

Opakuje sa tak situácia z februára tohto roka, kedy na výjazdové rokovanie vlády v Jesenskom nedostali pozvánky primátori miest Rimavská Sobota, Hnúšťa a Tisovec. Vtedy bol zodpovedným za vypracovanie zoznamu pozvaných hostí prednosta Okresného úradu R. Sobota Csaba Csízi.

Chabé argumenty

Ten nepozvanie primátorov zdôvodnil slovami, že sa pri zostavovaní zoznamu hostí rozhodli uprednostniť starostov malých obcí, aby sa aj oni mohli stretnúť s čelnými predstaviteľmi štátu. Podpredseda vlády Richard Raši ešte Csíziho doplnil, že primátora R. Soboty Jozefa Šimka by on sám zo zoznamu pozvaných hostí aj tak vyškrtol, pretože podľa neho podporuje extrémistickú stranu s fašistickými prvkami.

Nepozvanie zvyšných dvoch primátorov zo severu okresu vysvetlil Raši slovami, že sú vo funkcii krátko a na to, aby sa zorientovali v problematike, treba čas. Vláda sa teda s nimi vraj bude ochotná stretnúť neskôr. Prečo boli podľa nás tieto argumenty chabé, sme vtedy zdôvodnili v samostatnom článku.

V Lučeneckom okrese sú primátori pozvaní

Pre porovnanie, v stredu 28. augusta zasadá vláda na ďalšom výjazdovom rokovaní v Buzitke. Na toto zasadnutie sú však pozvaní obaja primátori Lučeneckého okresu. Teda primátorka okresného sídla Alexandra Pivková i hlava Fiľakova Attila Agócs.

Doplnené 26. 8. 2019 o 15:30:

Ako vo svojom stanovisku pre Sobotnik.sk uviedla primátorka Poltára M. Brisudová, informáciou ohľadom zasadnutia vlády v Kokave disponuje rovnako ako ktorýkoľvek iný občan SR. „Odpovedať na otázku, prečo nie som na zasadnutie pozvaná, by erudovane mohli tí, ktorí navrhovali zoznam pozvaných hostí. Predpokladám, že to bol súčasný prednosta Okresného úradu v Poltári Ing. Pavel Gavalec (SNS), ktorý je súčasne synom exprimátora Pavla Gavalca. Ing. Pavel Gavalec je aj predsedom Rady Výboru pre rozvoj okresu Poltár. V predchádzajúcom volebnom období bol členom Rady Výboru pre rozvoj okresu Poltár v zmysle platného štatútu aj zástupca mesta Poltár, konkrétne v tom čase primátor – Pavel Gavalec,“ uviedla Brisudová.

Dodala, že po voľbách do orgánov samosprávy sa situácia na poste primátora mesta Poltár zmenila. „Uznesenie Mestského zastupiteľstva v Poltári zo dňa 21.03.2019 , aby zástupcom mesta v Rade Výboru pre rozvoj okresu Poltár bola primátorka mesta Poltár, prednosta Okresného úradu v Poltári neakceptoval. Pravdepodobne vzhľadom k tomu, že medzi pozvanými sú členovia Rady Výboru pre rozvoj okresu Poltár sa tam moje meno neocitlo. Mrzí ma to o to viac, že v rámci okresu Poltár sme mesto, kde sídlia zástupcovia štátnych orgánov, poskytujeme zdravotnícke služby či výchovu a vzdelávanie celému poltárskemu okresu,“ zdôraznila primátorka Poltára. Doplnila, že v rámci akčného plánu by bolo vhodné zohľadňovať potreby regiónu a ľudí, ktorí v ňom žijú viac, ako politickú príslušnosť starostu alebo primátora.

O vyjadrenie v tejto súvislosti sme požiadali aj tlačový odbor úradu vlády a tlačový odbor viceprimátora R. Rašiho. Ich zamestnanci nás odkázali na Okresný úrad v Poltári, stanovisko jeho vedenia sa pokúsime získať.

Zdroj: Sobotnik.sk, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár