R. SOBOTA: Poslanci hovorili o nabíjacej stanici, futbale i kamere v gete

poslanciRIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) nezaháľajú ani cez prázdniny a v pondelok (5. 8. 2019) sa zišli na mimoriadnom zasadnutí. Zvolané bolo na základe požiadavky poslancov Romana Vaľa, Jaroslava Matzenauera, Tibora Figeiho, Michala Demetera, Jaroslava Bagačku, Pavla Zvaru, Romana Slaninu a Štefana Tankóa.

Prvá nabíjačka pre elektromobily

Na programe mali len pár hlavných bodov. Ako prvý stojí za zmienku zámer vybudovania verejne prístupnej nabíjacej elektrickej stanice pre elektromobily. Časť financií vo výške 5000 eur mesto chce získať z výzvy ministerstva hospodárstva, spoluúčasť mesta by bola 1500 eur. Zámer uchádzať sa o tieto prostriedky z výzvy poslanci podporili.

Nabíjačka by mala stáť na Ulici K. Mikszátha a časť výkopových prác by mali realizovať Technické služby mesta. Výstavba by mala trvať šesť mesiacov a prebehnúť zrejme začiatkom budúceho roka. Pôjde o klasickú nabíjačku, nie rýchlonabíjačku, aké sú budované hlavne na diaľničných odpočívadlách.

Je to rozumná myšlienka, však elektromobily sa rozvíjajú, treba to podporiť v každom prípade,“ súhlasil primátor Jozef Šimko. Dodal však, že v súčasnosti sa v meste a okolí chystá výstavba až troch nabíjacích staníc, pri Kauflande, Tescu a v Jesenskom.

V súčasnosti sú najbližšie nabíjacie stanice pre elektromobily v Ožďanoch a Lučenci, potom až vo Zvolene a Moldave nad Bodvou. Podľa kompetentných by nabíjacia stanica v R. Sobote v najbližších rokoch nebola zisková. „Nie je to zárobková činnosť. Do budúcnosti to treba vnímať ako občiansku vybavenosť,“ zdôraznil predkladateľ návrhu, poslanec Tankó.

Kam kráča rimavskosobotský futbal?

Druhým bodom bolo zrušenie predchádzajúceho uznesenia MsZ o poskytnutí dotácie 18 900 eur pre futbalový klub MŠK Rimavská Sobota. Ako uviedol predkladateľ, poslanec Vaľo, tieto peniaze nechcú klubu úplne zobrať. „Dofinancovanie MŠK je možné riešiť v tretej zmene rozpočtu,“ zdôraznil Vaľo s tým, že ešte skôr treba potvrdiť uznesenie o dopracovaní koncepcie rozvoja futbalu, ktorá zatiaľ nebola spracovaná dostatočne podrobne. „Súhlasíme s dofinancovaním MŠK za jasne stanovených podmienok,“ podotkol ďalej poslanec.

Primátor Jozef Šimko reagoval, že posledné roky je okolo sobotského futbalu cirkus, hoci futbalisti majú výborné výsledky. „Kam kráča rimavskosobotský futbal? Kráča tam, že sme sa za rok 2018/2019 umiestnili na druhom mieste v tretej lige,“ zdôraznil Šimko s tým, že odchod bývalého trénera a šiestich hráčov do Fiľakova považuje za normálnu vec, aká sa v kluboch deje.

Dodal tiež, že rokoval s prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánom Kováčikom, ktorý mu údajne potvrdil, že SFZ by mestu dal na rekonštrukciu štadióna 750 000 eur. „To som vám predložil, vy ste to zmietli zo stola, pritom ste vedeli, že ak to neodsúhlasíme v júli, tak o tie peniaze prídeme. Presunuli ste to na september a tých 750 000 eur už nebudeme mať, lebo SFZ ich presúva do Zvolena a Považskej Bystrice,“ podotkol primátor. Zdôraznil tiež, že on, ani viceprimátor Rigó či konateľ Miroslav Bitala futbal v R. Sobote nezničili a nezničia.

Nasledovala dlhá a zamotaná „prekáračka“ medzi primátorom a poslancami, kde sa hovorilo o budúcnosti futbalu a obe strany zdôrazňovali svoje postoje. Nechýbalo ani už tradičné upozorňovanie na porušovanie rokovacieho poriadku. Napokon však poslanci zrušenie uznesenia schválili.

Aktuálnu situáciu v MŠK vám priblížime v samostatnom článku.

Zástupcovia občanov trvajú na vypracovaní koncepcii rozvoja futbalu

Aj nasledujúci bod sa týkal futbalu. Bol o potvrdení uznesenia o už spomínanom dopracovaní koncepcie rozvoja futbalu zo strany konateľa M. Bitalu, ktorú poslanci žiadali na jednom z ostatných zasadnutí. Výkon tohto uznesenia však primátor takisto pozastavil. Jej vypracovanie má byť podmienkou na ďalšie financovanie futbalového klubu. Po tentoraz kratšej prekáračke poslanci svoje uznesenie potvrdili a prelomili veto primátora.

Hádka o zmene rozpočtu

Takisto ďalší bod sa týkal potvrdenia skoršieho uznesenia, ktoré primátor pozastavil. Tentoraz sa týkalo druhej zmeny rozpočtu. Šimko ho podľa vlastných slov nepodpísal, pretože podľa neho nič nerieši v prospech mesta. „Táto zmena je zlá a zjavne nevýhodná pre rozvoj,“ dodal.

V približne polhodinovom príhovore vymenoval mnoho konkrétnych dôvodov. Spomenul napríklad nesúlad vo financiách na rekonštrukciu zimného štadióna či nižšie očakávané financie za predaj dreva z mestských lesov. Toho nakoniec samospráva predá len polovicu oproti pôvodnému plánu (3500 kubíkov namiesto 7000), čo spôsobí výpadok v rozpočte.

Poslanci mu oponovali a výsledkom bola opäť slovná prestrelka. „Od 1. januára sme pre mesto neurobili nič, nezačali sme jedinú stavbu. Neurobíme ani do konca roka 2019 nič. To je sabotovanie mesta, čo vy robíte, a celý poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť. Príde čas, keď vás občania lopatami a vidlami vyženú z tohto zastupiteľstva,“ adresoval primátor kritiku skupine poslancov na čele s R. Vaľom. Ako doplnil, je pripravený na spoluprácu, ale musí byť korektná. Diskusia však naďalej pokračovala v búrlivom duchu.

Poslanci napokon však veto primátora prelomili. „Opäť ste zastavili na tri mesiace rozvoj Rimavskej Soboty,“ reagoval Šimko. Hneď na to ho však poslanec Vaľo vyzval, aby na najbližšie zastupiteľstvo pripravil tretiu zmeny rozpočtu mesta so svojimi požiadavkami. V súvislosti s touto avizovanou zmenou rozpočtu poslanec Štefan Baláž navrhol mimoriadne zasadnutie MsZ na 27. augusta, čo poslanci schválili.

V gete na Českej bude kamera, mesto zavádza aj ďalšie opatrenie

V interpeláciách poslanec Jozef Tóth informoval o uznesení Komisie ochrany verejného poriadku a prevencie kriminality, ktorá odporučila inštaláciu kamery v „gete“ na Českej ulici. Náklady by mali byť okolo 600 eur. Existuje i možnosť, že mesto kameru bude môcť osadiť vďaka financiám z grantu.

Ako podotkol poslanec Vaľo, na Českej nejde o problém posledných týždňov, ale posledných pár rokov. „Je škoda, že sa to neriešilo už skôr,“ poznamenal. K bodu vystúpili aj iní poslanci i primátor, ktorý zdôraznil, že v budúcnosti už nepodpíše novú nájomnú zmluvu či jej predĺženie bez súhlasu bytovej komisie.

Osobné útoky

V závere zasadnutia sa diskusia zvrtla nečakaným a nepríjemným smerom. Primátora rozčúlili pripomienky poslanca Jána Jurkemíka k stavbe vodovodu v jednej mestskej časti a revitalizácii Mestskej záhrady. Reagoval preto protiotázkou na Jurkemíka, či môže prehlásiť, že nikdy nebol súdne stíhaný. Jurkemik mu odpovedal, že bol súdený a potrestaný.

Vážení občania, tento človek bol dvakrát odsúdený súdom v R. Sobote, a tento mňa tu bude dirigovať, urážať po novinách? Pán Jurkemík, spamätajte sa, tretí trest vám neprejde ako podmienka, pretože ohováranie je trestný čin,“ zvýšil hlas primátor. Ako neskôr naznačil, šlo zrejme o daňový delikt. Časť poslancov po primátorových slová protestne opustila sálu.

Je úbohé zneužívať postavenie primátora mesta a zapnuté kamery na to, aby ste urážali poslancov. Vy chcete, aby sme s vami spolupracovali, ale pri takomto prístupe to bude ťažké. Od vášho úvodného príhovoru nerobíte nič iné, len útočíte a urážate. Hanbím sa za vás, pán primátor,“ reagoval na primátorove slová poslanec Vaľo, ktorý na zasadnutí zostal.

Na záver ešte odznela interpelácia poslanca Baláža, ktorý upozornil na hlučné motorky na Malohontskej, pričom ich vodiči si údajne vymontovali tlmiče z výfukov a aj po 22:00 naschvál rušia obyvateľov. Podľa primátora je podobný problém aj na Kurinci a dal pokyn náčelníkovi mestskej polície, aby problém riešil v súčinnosti so štátnou políciou.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár