V jaskyni na Silickej planine našli jaskyniari sintrový útvar pripomínajúci falus

SILICA – Sintrový útvar, pripomínajúci falus, teda mužský pohlavný úd. Takýto nález sa podaril jaskyniarom v novoobjavenej starej riečnej jaskyni v subsústave Majda-Hraškovej jaskyne na Silickej planine v Slovenskom krase.

Prvý raz v histórii sme tam vniesli za priehrštie svetla v napätom očakávaní. A hľa, čo sa nám dolu naďabilo! Dominantou jaskyne je mohutný stoporený faloidný sintrový útvar. Jak natruc – rovno uprostred nádhernej jaskyne, nadôvažok situovanej v posvätnom lese Kilenc-fa, teda Deväť stromov,“ uviedol na Facebooku jaskyniar Gabriel Lešinský, ktorý do jaskyne vnikol spolu s kolegami Jozefom Hetesim a Jozefom Psotkom.

Ako dodal, ide vlastne o náprotivok útvaru Lono Matky Zeme, ktoré sa nachádza v neďalekej jaskyni Domica. Ako už z pomenovania vyplýva, to zase pripomína istú časť ženského tela a je možné, že ako posvätný symbol ho uctievali už praľudia, ktorí Domicu obývali.

Vráťme sa však k riečnej jaskyni s nevšedným stalagmitom. Zatiaľ totiž nemá meno a spomínaní jaskyniari ako jej objavitelia majú právo jej ho dať. Po náleze útvaru, pripomínajúceho falus, však zostali trochu v pomykove.

Ak by ste mali slušne, poeticky, možno opisne, ale priliehavo nazvať takúto jaskyňu, na čo ako jej objavitelia máme právo, ako by ste ju pomenovali? Je to ako keby rodič nevedel, aké meno dať svojmu dieťaťu… Skúste nám s touto milou povinnosťou trochu pomôcť. Návrhy posúdime,“ odkazujú objavitelia.

V diskusii pod príspevkom sa už objavili aj prvé návrhy. Je medzi nimi napríklad názov Jaskyňa mužskej pýchy, jaskyňa Falusa, Jaskyňa ženských prianí, ale tiež Stoporená jaskyňa či dokonca Kapitánova jaskyňa. Ak máte lepší nápad, môžete ho uviesť v diskusii pod príspevkom G. Lešinského na Facebooku.

Zdroj a foto: facebookový profil Gabriela Lešinského, dokumentátora povrchových prírodnýchkrasových javov, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Pridaj komentár