VIDEO: Pozrite sa, ako v Televíznych novinách v r. 1988 informovali o kúpalisku Teplý Vrch

Teplý Vrch
Reprofoto: YouTube.com

TEPLÝ VRCH – Kúpalisko Teplý Vrch pri Rimavskej Sobote, ktoré sa môže pochváliť najteplejšou vodou medzi prírodnými kúpaliskami v rámci celej SR, sa v roku 1988 objavilo aj v hlavnej spravodajskej relácii vtedajšej Československej televízie, Televíznych novinách. Dnes sa dá nájsť na portáli YouTube.

Hneď v úvode reportáže redaktor načrtol, že dovtedy nádrž slúžila len na zavlažovanie a pre činnosť Slovenského rybárskeho zväzu. „Vynikajúca poloha, čistá voda a pekné okolie predurčujú však toto miesto na rekreačné účely. Zatiaľ má charakter verejného táboriska. Pracovníci Okresnej správy cestovného ruchu tu však už vybudovali piesočnú pláž, táborisko pre 100 stanov, 40 miest v ubytovacích bunkách a sociálne zariadenia,“ konkretizoval.

V reportáži nechýba ani zmienka o požičiavaní kempingového vybavenia a 15 druhov športových potrieb. „Dobrý dojem však kazí predajňa Jednoty, kde sú, na veľké počudovanie zákazníkov, prirážky k cenám až vo výške 20 percent,“ načrtol redaktor v závere reportáže aj jemnú kritiku.

Doba sa zmenila

Dnes je vyše 40-sekundová reportáž zaujímavým svedectvom o dobe konca 80. rokov 20. storočia. Zábery na plné kúpalisko a klasické „socialistické“ stany pamätníkom okrem iného pripomínajú, že dovolenka pri mori kedysi vôbec nebola taká rozšírená ako dnes a zájazd do vtedajšej Juhoslávie, Rumunska či Bulharska vôbec nebol samozrejmosťou.

Väčšina ľudí teda dovolenkovala doma. Aquaparky však vtedy ešte neboli a aj termálnych kúpalísk bolo pomenej. Veľmi obľúbenou formou dovolenky bolo preto práve stanovanie pri takýchto prírodných kúpaliskách. Okrem Teplého Vrchu to bol u nás napríklad Kurinec pri R. Sobote, ktorý bol známy doslova po celom Československu, ale aj Ružiná neďaleko Lučenca.

Doba sa však až neuveriteľne zmenila a dnes sú možnosti rekreácie omnoho širšie. Mnoho obyvateľov Slovenska tak za oddychom smeruje do viac či menej exotického zahraničia. Dobrou správou však je, že Teplý Vrch je napriek tomu stále fungujúcim a obľúbeným kúpaliskom, ktoré od osemdesiatych rokov poslúžilo už niekoľkým generáciám.

Reportáž o Teplom Vrchu je vo videu v čase od 11:58 do 12:40:

Zdroj a reprofoto: YouTube.com

Pridaj komentár