Slovenská pošta ruší pobočku vo V. Teriakovciach, občania sa však nevzdávajú bez boja

VEĽKÉ TERIAKOVCE – Obec Veľké Teriakovce a jej časti Malé Teriakovce a Krásna zostanú čoskoro bez vlastnej pošty. Spoločnosť Slovenská pošta (SP) totiž k 1. októbru 2019 plánuje v tejto dedine zrušiť svoju pobočku.

Podľa slov starostu Veľkých Teriakoviec Kamila Kučeru bol obecný úrad o rušení pošty informovaný približne pred štyrmi týždňami. „Dozvedeli sme sa to ešte skôr ako pracovníci našej pobočky, ktorých vtedy ešte neinformovali. SP zrušila nájom priestorov, ktoré od nás mali prenajaté s odôvodnením, že pobočka nie je v zisku,“ vysvetlil starosta.

Doplnil, že podľa vyjadrenia SP budú V. Teriakovce od októbra patriť pod poštu v Hrachove. Dochádzanie za poštovými službami do tejto dediny však môže podľa neho skomplikovať život hlavne starším občanom. Podotkol tiež, že pod Hrachovo už v súčasnosti patrí šesť obcí (resp. obecných častí – pozn. redakcie) a po zrušení teriakovskej pošty ich bude až deväť.

„Zdá sa mi, že je to riešené bez rozumu. Veď aj z Rimavskej Soboty chodia niektorí ľudia sem k nám na poštu, pretože odkedy tam zaviedli lístkový systém, tak sa tam predĺžili čakacie doby. Okrem toho sme na hlavnej trase do Popradu a Tatier, na pošte sa zastavujú aj cudzí ľudia,“ ozrejmil Kučera s tým, že ide už o tretí pokus rušenia pošty vo Veľkých Teriakovciach. „V minulosti mali zrušiť dokonca aj poštu v Rimavskej Bani a údajne aj inde,“ podotkol.

Listy pošte i na ministerstvo, spisuje sa petícia

Vedenie V. Teriakoviec však rušenie pošty nechcelo nechať len tak. Prvým krokom samosprávy boli listy vedeniu SP do Bratislavy a Banskej Bystrice. „Napísal som aj na ministerstvo dopravy a výstavby. Ani z jedného miesta mi ale neodpovedali,“ priblížil starosta V. Teriakoviec.

V súvislosti s rušením pošty sme požiadali o vyjadrenie i komunikačné oddelenie spoločnosti SP. Ako v stanovisku uviedla špecialistka pre styk s verejnosťou Eva Rovenská, pošta vo V. Teriakovciach patrila už niekoľko rokov medzi najmenej vyťažené pobočky na Slovensku. Ako dodala, pobočka nízkou návštevnosťou, teda nevyužívaním služieb zo strany zákazníkov a zvyšujúcimi sa nákladmi na jej prevádzkovanie, jednoznačne dlhodobo vykazovala stratu.

Poštové služby vrátane vyplácania dôchodkov zákazníkom priamo v obci budú zabezpečené ako doposiaľ, pričom doručovateľské služby posilníme. Poštové služby pobočky v obci Veľké Teriakovce postúpime na pobočku v obci Hrachovo, vzdialenú približne štyri kilometre,“ avizovala Rovenská.

Podľa starostu však pošta vo V. Teriakovciach funguje počas dňa len 3,5 hodiny, takže veľké zisky ani nemôže dosahovať. „Čo sa týka rozlohy, pokrýva okrem V. Teriakoviec aj Malé Teriakovce a Krásnu. Zaujímavé je, že v dedinách s menšou rozlohou a polovičným počtom obyvateľstva pošty ostávajú nezrušené,“ poznamenal Kučera, podľa ktorého je ich pošta jedinou, ktorú aktuálne v Rimavskosobotskom okrese rušia.

Posledným krokom za zachovanie teriakovskej pošty je petícia, ktorú chce starosta poslať na ministerstvo. „Keď chcú, aby mladí ľudia žili na dedinách, tak sú potrebné služby a jednou z nich je aj pošta,“ zakončil.

Zdroj: Kamil Kučera, Eva Rovenská, SP

Pridaj komentár