Opäť k nám príde vláda, zasadne v Buzitke a Kokave

BUZITKA/KOKAVA NAD RIMAVICOU – Vláda SR bude mať po približne pol roku opäť dve výjazdové rokovania v našich regiónoch. V utorok 27. augusta 2019 by mala zasadnúť na rokovaní v Kokave nad Rimavicou, o deň neskôr v dedine Buzitka pri Fiľakove. Hlavnou témou by mali byť aktualizácie akčných plánov rozvoja okresov Lučenec a Poltár.

Aktualizácie akčných plánov

Miesto rokovania v Buzitke pre Sobotnik.sk potvrdili dva dôveryhodné zdroje. V prípade výberu tejto dediny však ide o isté prekvapenie, keďže vlády kabinet si zvyčajne vyberá obce, ktoré vedú členovia strany Smer-SD, resp. vládnej koalície. Starosta Buzitky Miroslav Malatinec ale kandidoval ako nezávislý.

Buzitka bude zároveň s vyše 500 obyvateľmi doteraz najmenšou obcou v našich regiónoch, do ktorých zavítala vláda na výjazdové rokovanie. Súhlasí to však s vyjadrením podpredsedu vlády Richarda Rašiho, ktorý na februárovom výjazdovom rokovaní v Jesenskom uviedol, že vláda chce navštevovať nielen mestá, ale aj dediny.

Kokavu nad Rimavicou ako miesto zasadnutia vlády nám zatiaľ potvrdil len jediný zdroj. Nevylučujeme, že v tomto prípade môže dôjsť k zmene. Kokava sa však javí byť v prípade Poltárskeho okresu logickou lokalitou. Vedie ju Ján Chromek, ktorý kandidoval za Smer a s takmer 2900 obyvateľmi je druhou najväčšou obcou v Poltárskom okrese, hneď po okresnom sídle. Práve v okresnom meste zasadala vláda v roku 2017. Odvtedy však došlo k výmene na poste primátora – smeráka Pavla Gavalca vystriedala nezávislá Martina Brisudová.

Miliónové regionálne príspevky

V prípade obidvoch rokovaní je veľmi pravdepodobné, že pre každý okres vláda opäť vyčlení regionálny príspevok vo výške okolo milióna eur. My len dodávame, že tentoraz snáď na zasadnutia budú pozvaní všetci primátori obidvoch okresov. Snáď sa tak nezopakuje sa trápna situácia z februára, kedy do Jesenského nedostali pozvánku primátori R. Soboty, Hnúšte a Tisovca.

Naposledy u nás vláda rokovala vo februári 2019 v Revúcej a v už spomínanom Jesenskom. Tam vtedy minister práce Ján Richter avizoval nový závod s 500 až 100 pracovnými miestami, ktorý mal vzniknúť „v nejakom perspektívnom časovom horizonte“. Odvtedy sa však o tomto závode neobjavila žiadna nová zmienka.

Na jeseň 2018 vláda rokovala v Revúcej a v máji toho istého roka aj vo Fiľakove. Vtedy šlo o rokovanie, ktoré bolo spoločné pre okresy Poltár aj Lučenec. Podľa neoficiálnych informácií by vláda ešte na jeseň tohto roku mala opäť zavítať aj do Rožňavy, resp. do niektorej z obcí Rožňavského okresu.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár