Z dotácie vlády kúpi Fiľakovo zametacie vozidlo a divadelnú techniku

zametacie vozidloFIĽAKOVO – Mesto Fiľakovo dostane od vlády dotáciu 130-tisíc eur. Príspevok vláda mestu odklepla na svojom augustovom výjazdovom rokovaní v Buzitke. Samospráva peniaze plánuje využiť na nové zametacie vozidlo a dofinancovanie divadelnej techniky.

Ako priblížil primátor Attila Agócs, mesto požiadalo vládu o účelovú dotáciu vo výške 130-tisíc eur na nákup multifunkčného zametacieho vozidla pre Verejnoprospešné služby mesta Fiľakovo (VPS).

„Zametacie vozidlo plánujeme využívať najmä na chodníkoch. Dokáže pozametať nielen odpadky či prach, ale s príslušenstvom dokáže vyčistiť aj nedostupné miesta od trávy, je v nej vysokotlaková „vapka“ a vie aj vysávať. Využili by sme ju aj v zime na zametanie snehu či solenie chodníkov,“ vysvetlil primátor.

Podľa jeho slov sa mesto rozhodlo pre tento krok, nakoľko počet aktivačných pracovníkov starajúcich sa o čistotu verejných priestranstiev z roka na rok klesá. „Kým pred niekoľkými rokmi sme mali aj 400 aktivačných, dnes je ich len do 70. Z nich niektorí sú PN, iní chodia na školenia. Reálne je nám v jeden deň priemerne k dispozícii 20 až 30 ľudí, čo je nedostatočné. Odráža sa to, žiaľ, aj na poriadku v meste,“ zdôvodnil. Druhým z dôvodov bol aj nový zákon, podľa ktorého musí mesto zabezpečovať zimnú údržbu na všetkých svojich chodníkoch.

Po prieskume trhu však predpokladajú, že vo verejnom obstarávaní by sa napokon zametací stroj dal vysúťažiť aj lacnejšie, ako je schválená dotácia. „Preto v súčasnosti žiadame o zmenu časti jej účelu. Zostatok peňazí by sme chceli využiť na dofinancovanie ozvučovacej a osvetľovacej techniky do divadelnej sály zrekonštruovaného kultúrneho domu,“ uzavrel.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta

Pridaj komentár