TIP NA SOBOTU: Navštívte „stratený“ hrad Rákoš

Málo známy, ale v lone úchvatnej prírody. Tak by sa dal v skratke charakterizovať hrad Rákoš, stratený v lesoch nad rovnomennou dedinou v Revúckom okrese.

Rákoš je malá dedinka v horách na ceste medzi Hnúšťou a Jelšavou. Vďaka bohatej baníckej tradícii však má čo ponúknuť. Okrem úchvatnej prírody tu nájdeme napríklad starobylý kostol Najsvätejšej trojice, legendami opradený vrch Železník so starými banskými dielami, či turistické trasy a náučné chodníky pre dospelých i deti. Dnes si však predstavíme miestnu zaujímavosť, ktorá patrí medzi tie menej známe – hrad Rákoš, v starších prameňoch nazývaný aj Kövi, či inde ako Zámčok či Zámoček.

Malebná krajina so strateným hradom

Keď sa dnes pozeráte na krajinu okolo Rákoše a nepoznáte históriu tohto kraja, asi by ste neočakávali, že sa tam bude ukrývať hrad. V odľahlej lokalite, ďaleko od rušných ciest a kypiacich centier života, sa na prvý pohľad nedá nájsť dôvod na výstavbu opevnenia. Veď čo by tu, vysoko v horách, chránilo?

Nápovedou môže byť pomenovanie mohutného kopca, pod ktorým je Rákoš učupená – Železník. Jeho dejiny by si zaslúžili minimálne sériu niekoľkých článkov, v skratke však možno povedať, že tu bolo najväčšie ložisko železnej rudy v celom Uhorsku.

Práve bohatstvo ukryté v zemi a jeho ochrana po vyťažení boli hlavné dôvody stavby hradu v tejto lokalite. Podnetom na jeho výstavbu zrejme boli tiež obavy zo zopakovania tatárskeho, resp. mongolského vpádu, ku ktorému došlo v roku 1241. Po tomto roku nastala masívna výstavba kamenných hradov na území dnešného Slovenska, keďže sa ukázali ako jedna z mála možností obrany voči nájazdníkom.

Gemerský hrad Rákoš však nikdy nepatril k tým významnejším. Aj jeho odľahlá poloha prispela k tomu, že dnes je takmer zabudnutý. Nemôže sa pochváliť ani dlhou dobou existencie – vznikol po spomínanom tatárskom vpáde v 13. storočí a zanikol už v 15. storočí.

Cesta k hradu

Hrad je situovaný približne jeden kilometer severne od dediny, na výbežku zalesneného horského chrbta. Cesta k nemu nie je zložitá, bohužiaľ, pri odbočke z hlavnej cesty medzi Jelšavou a Hnúšťou chýba akýkoľvek smerovník, ktorý by k nemu ukázal trasu. Ak teda prichádzate od Jelšavy, pár desiatok metrov pred bývalou krčmou treba odbočiť doprava smerom na miestny cintorín. Po úzkej ceste prídete až k horárni, kde sa dá odparkovať auto a ďalej postupovať peši.

Na začiatku treba prejsť cez drevený mostík s logom Volkswagen (ich nadácia podporila projekt náučných chodníkov v regióne) a pokračovať po trase, vyznačenej značkou zelenej zrúcaniny.

Keď prídete k plotu s bránou, nenechajte sa odradiť a smelo choďte ďalej. Je to ohrada nedávno vzniknutej zvernice, v ktorej skončil aj samotný areál hradu. Brána však nie je zamknutá a do zvernice je voľný prístup.

Celá cesta na hrad Rákoš trvá od horárne asi polhodinu. Ide skôr o turistickú prechádzku než o náročný výstup. Z hradu sa, bohužiaľ, veľa nezachovalo. Aj tak sú však viditeľné zvyšky hlavného paláca, jednej klenby, ktorá je dnes akýmsi symbolom hradu, či niekoľkých múrov a obvodových hradieb. Mimochodom, stavitelia dobre využili prírodné danosti skalnatého vrcholu kopca a hrad doň umne zakomponovali.

My sme hrad Rákoš navštívili v čase najkrajšej jesene a to isté odporúčame aj vám. Prechádzka gemerskými lesmi v čase, keď zo stromov padá zlatisté lístie, má proste neopakovateľnú atmosféru, ktorú stojí za to zažiť.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “TIP NA SOBOTU: Navštívte „stratený“ hrad Rákoš”

  1. Pingback: Rákošská Baňa: Nová expozícia približuje dejiny baníctva - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár