JELŠAVA: V coburgovskom kaštieli našli záhadný meč

JELŠAVA – Malý meč či väčšia dýka, ktorej vyhotovenie i miesto nálezu vyvoláva množstvo otázok. Takýto objav sa podaril počas aktuálnej sezóny v priestoroch coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca.

Hneď prvou záhadou je miesto nálezu tejto zbrane. Meč bol totiž zapichnutý v kaverne múra kaštieľa, teda vlastne vo výpadku muriva. Táto diera čiastočne siaha až za múry kaštieľa, teda teoreticky meč niekto mohol v múre ukryť aj zvonka. Nebol však nijako zamurovaný či zvlášť skrytý – hoci je v miestnosti prítmie, pri pozornejšom pohľade ho bolo možné zbadať, ako môžete vidieť aj na našej fotke.

Ako sa tam meč dostal?

Navyše, ako pre Sobotnik.sk potvrdila koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová, robotník, ktorý sa podieľa na záchranných prácach v kaštieli, našiel tento predmet v miestnosti, ktorú pred štyrmi rokmi vypratávali a čistili (v kaštieli sa totiž vďaka grantom a fondom pracuje už od roku 2015). Ako ďalej povedala, na prvý pohľad je vidieť, že ide o repliku a nie skutočnú historickú zbraň. Na jej výrobu boli použité novodobé materiály a technické postupky, napríklad roxor a zvárané spoje.

Túto miestnosť sme odvtedy využívali ako skladisko. Napríklad na rôzne drevené architektonické prvky, ktoré sme našli počas obnovy objektu. Keďže sme priestor chceli ešte viac vyčistiť, dala som chlapom tieto drevené prvky preložiť a práve za odsunutou paletou, na úrovni podlahy, kolega Fero Grlák zbadal rukoväť zbrane,“ opísala okolnosti nálezu Kozárová.

Príbeh zahalený hmlou

Nájdená replika dýky alebo meča vyvoláva viacero otázok, na ktoré zatiaľ nie sú odpovede. Vyrobil si ju niekto len pre potešenie, na predaj, či nebodaj na nejaké rituálne účely? Prípadne môže ísť o zbraň, ktorú využívala nejaká šermiarska skupina. Ale hlavne, prečo ju ten ktosi schovával (a zrejme v posledných rokoch) na ľahko objaviteľné miesto v kaštieli, kde už piatu sezónu vládne čulý pracovný ruch a všetci Jelšavania o tom vedia?

Meč
Miesto nálezu meča v kaverne

Veľa otázok a žiadne odpovede. Škoda, že už medzi nami nie je historik Pavel Dvořák, ktorý coburgovský kaštieľ opakovane navštívil. Snáď by o meči natočil jedno zo svojich filmových  rozprávaní, kde by priblížil hypotézy jeho vzniku. Pochopiteľne, na koniec by dodal svoje obligátne: „A možno to bolo všetko úplne inak“ 🙂

Lenže možno je to aj dobre. V živote potrebujeme aj trochu tajomna a z meča so záhadným príbehom sa v budúcnosti môže stať zaujímavý exponát, ktorý bude do jelšavského kaštieľa lákať turistov.

Jelšava s monumentálnou budovou kaštieľa
Zdroj: Viera Kozárová, Sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár