JESENSKÉ: Svetlá nad bunkrami prilákali vyše sto ľudí

JESENSKÉ – Pôvodne to mala byť menšia, komorná akcia, záujem ľudí však napokon prekonal očakávania organizátorov. Na sobotňajšom (21. 9. 2019) podujatí Svetlá nad bunkrami pri „ropíku“ v Jesenskom sa zišlo vyše sto priaznivcov regionálnej a vojenskej histórie.

Ako prvá bola na programe prehliadka bunkra, ktorý v posledných rokoch partia nadšencov postupne dáva do poriadku a inštaluje dobové vybavenie. Návštevníci tak mohli vidieť napríklad mrežové a pancierové dvere, oceľové výplne strielní, periskopy či masívny ručný ventilátor, ktorý z bunkra odsával splodiny po streľbe.

Periskop a strieľňa v ropíku

Podrobná prednáška o bunkroch

Nosnou časťou akcie bola prednáška lektora Baníckeho múzea Rožňava Norberta Mogyorósiho, ktorý počas necelej hodiny kompletne zhrnul a priblížil históriu bunkrov na Gemeri. Takých ako v Jesenskom, teda ľahké vojenské opevnenie vzor 37, bolo podľa jeho slov postavených v tomto regióne vyše 300. Do dnešných dní sa však zachovali len tri.

Bunkre boli väčšinou likvidované výbušninami už na začiatku 40. rokov 20. storočia a dôvodov na ich ničenie bolo viac. Po rozpade Československa a zabratí južných území Maďarskom stratili strategický význam a už počas vojny boli teda odstraňované. Stali sa navyše zdrojom cenného materiálu.

Rozoberali sa, lebo v nich bolo množstvo železa, v jednom ropíku približne päť ton. V čase vojny to bola strategická surovina,“ podotkol Mogyorósi. Dodal tiež, že rozbitý betón sa používal do základov domov.

Za zmienku stojí tiež fakt, že systematickejší výskum týchto vojenských opevnení prebieha len posledných 20 či 30 rokov. „Nadšenci, ktorí sa im venujú, pochodili všetky miesta, kde bunkre boli. Veľakrát mali len nepresné mapy, pátrali v teréne a dokumentovali ich. Dnes sa už vie presná poloha týchto opevnení, v akom sú stave, a na internete sú aj ich fotografie,“ povedal Mogyorósi.

Bunkre pri Jesenskom zažili reálny boj

Väčšina bunkrov na území ČSR nakoniec vo vojne nebola využitá, keďže štát bol rozbitý ešte pred jej začiatkom. V regióne okolo Jesenského však niektoré pevnôstky zažili skutočný boj. Stalo sa tak počas vojenského prepadu okresu Feledince jednotkou maďarských pohraničníkov. Tí chceli obsadiť železničnú trať a mesto Rimavská Sobota, napokon sa však tento lokálny konflikt skončil nezdarom. Ak vás spomínaná udalosť zaujíma, podrobne sa o nej píše na Wikipedii.

Vráťme sa však k ropíku na stanici v Jesenskom. Aj vďaka prednáške s fotografiami neudržiavaných bunkrov je dobre vidieť, aký veľký kus práce na ňom nadšenci odviedli. Ako pre Sobotnik.sk povedal jeden z nich, Ján Rešetár, peniaze vyzbierané na dobrovoľnom vstupnom využili na kúpu špeciálnej impregnácie na ropík. Zadovážili za ne tiež kryty strieľní. „Nič nebolo robené z eurofondov, využili sme len vlastné peniaze a pomoc obce,“ podotkol Rešetár.

Medzi ďalšie plány nadšencov podľa jeho slov patrí napríklad obnova dreveného šalovania v bunkri. To totiž pôvodne po zatuhnutí železobetónu nebolo odstraňované, ale zostávalo v interiéroch bunkrov.

Malo to tri efekty. Prvý bol psychologický, že drevo pôsobilo na ľudí lepšie než betónové steny. Druhý efekt bol, že šlo o isté malé zateplenie objektu. Tretia a najdôležitejšia vec však bola ochrana proti uvoľňovaniu kameňov z betónu počas paľby, ktoré mohli zraniť posádku,“ objasnil Rešetár.

Každý druhý rok väčšia akcia, v pláne je aj železničiarske múzeum

Z ďalších plánov prezradil Rešetár pre náš portál zámer organizovať väčšiu akciu pri ropíku každý druhý rok. V roku 2020 by jej súčasťou mala byť napríklad vychádzka do neďalekého Hodejova, kde sa zachoval, ďalší, menší bunker.

Chceme ju spojiť aj s nejakou brigádou, aby to ľudia sami zažili na vlastnej koži a zároveň aj pomohli,“ ozrejmil Rešetár. Spomínaný hodejovský bunker bol, mimochodom, po vojne zabudnutý a znovu objavený len nedávno. Zničeniu v 40. rokoch zrejme unikol vďaka tomu, že bol tak malý a bezvýznamný, že sa ho neoplatilo odpaľovať.

Už dávnejšie avizovaným zámerom nadšencov je zmeniť bunker v Jesenskom na malé múzeum. Teraz k tomu však pribudla tiež idea zriadenia menšieho múzea regionálnej železničiarskej histórie v susednom železničnom domčeku. „Chceme zbierať rôzne raritky súvisiace so železnicou z Jesenského i celého okresu,“ avizoval Rešetár.

Prvým exponátom, ktorý už je v Jesenskom, je stará vývesná tabuľa, ktorá kedysi označovala zastávku v Pondelku (dnes časť Hrnčiarskej Vsi v Poltárskom okrese). Nechýbala dokonca ani dobová fotografia, ktorá ju zobrazuje na už neexistujúcej budove železničnej zastávky.

Vyvrcholením programu bolo samotné nasvietenie bunkra reflektormi. V tomto smere je však ropík v Jesenskom v nevýhode, keďže ho každú noc osvetľujú staničné lampy. Nasvietenie teda nie je také efektné, ako by bolo v prípade bunkra niekde na odľahlom mieste.

Na druhej strane, aj jeho lokalita blízko pri trati a každodenný dohľad železničiarov z blízkej služobnej budovy prispel k jeho zachovaniu do dnešných dní.

Zdroj: Norbert Mogyorósi, Ján Rešetár, wikipedia.org Foto: Sobotnik.sk

3 Replies to “JESENSKÉ: Svetlá nad bunkrami prilákali vyše sto ľudí”

  1. Pingback: Svetlá nad bunkrami sa opäť rozsvietia aj pri ropíku v Jesenskom

  2. Pingback: JESENSKÉ: Pri ropíku pribudli rozsocháče, v pláne je múzeum

  3. Pingback: Ropík v Jesenskom po troch rokoch opäť sprístupnili verejnosti - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár