V knihe Stopy dávnej minulosti 10 bude reč aj o Malohonte a Novohrade

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Spisovateľ a historik Pavel Dvořák už, bohužiaľ, záverečný diel svojho cyklu nestihol napísať, kniha Stopy dávnej minulosti 10 však napriek tomu vznikne. Ako v tejto súvislosti pre Sobotnik.sk potvrdila spisovateľova manželka Daniela Dvořáková z Vydavateľstva Rak, pôjde o inú publikáciu ako predchádzajúce zväzky. Bude to viac „príbeh Pavla Dvořáka“.

Kniha je napísaná na základe jeho korešpondencie. Je to  v prvom rade o jeho práci a živote. O Novohrade aj Malohonte tam bude reč, keďže môj manžel mal tento kraj veľmi rád. Vracal sa tam a zmieňoval sa o ňom vo svojich listoch,“ povedala Dvořáková. Kapitoly knihy sú podľa jej slov popretkávané „príbehmi“, ktoré napísal on sám v tom období života, o ktorom konkrétna kapitola pojednáva.

Stopy dávnej minulosti 10

Ako dodala, keď sa ich po smrti historika pýtali, či vydajú Stopy dávnej minulosti 10, odmietali to. „Nik nemôže napísať knihu za Pavla Dvořáka. Lenže kniha sa cezo mňa aj tak vypýtala na svet. Akoby Pavel chcel zavŕšiť svoje dielo, veď svojim čitateľom sľúbil desať zväzkov Stôp,“ vysvetlila Dvořáková.

Začala teda so synom cestovať po Slovensku a tvoriť obrazovú prílohu na miestach, odkiaľ Pavel Dvořák písal svoje listy, kde hľadal svoje príbehy. Tak ako to robil toľké roky on sám so synom Jakubom.

Našli sme nové kapitoly, neznáme texty z archívu, rozpracované scenáre… Postupne sa zrodil posledný diel edície Stopy dávnej minulosti – Nenapísaná kniha,“ povedala spisovateľka.

Kniha šla do tlače koncom septembra a dostupná bude na jeseň v textovej podobe i ako audiokniha. Postupne by mali byť v zvukovej forme všetky diely cyklu Stopy dávnej minulosti.

Zdroj: Daniela Dvořáková, Vydavateľstvo Rak Foto: Vydavateľstvo Rak, Sobotnik.sk

Pridaj komentár