LUČENEC: V synagóge bude vystavená slávna čínska terakotová armáda

LUČENEC – Slávna čínska terakotová armáda mieri do Lučenca. Dva mesiace budú mať obyvatelia a návštevníci mesta možnosť vidieť na výstave v miestnej synagóge detailné hlinené sochy 55 vojakov a dvoch koní v nadživotnej veľkosti.

Výstava potrvá od 14. septembra do 30. novembra 2019. Ide o certifikované kópie pôvodných hlinených vojakov. Každá socha váži 150 až 180 kíl a kone dokonca viac ako 600 kilogramov.

Som nesmierne rada, že sa nám podarilo usporiadať takúto unikátnu výstavu a poskytnúť občanom a návštevníkom nášho mesta nevšedný zážitok, ktorý bezpochyby čínska terakotová armáda ponúka,“ povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Ako dodal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, mesto Lučenec bolo pre výstavu zvolené veľmi strategicky. „Okrem návštevníkov zo Slovenska máme potenciál osloviť tiež maďarských turistov, ktorí sa tak ocitnú v našom kraji a môžu spoznať aj iné zaujímavé lokality južného regiónu,“ povedal na margo výstavy.

Viac ako 8000 bojovníkov

Počas prehliadky sa verejnosti naskytne pohľad do hrobky prvého čínskeho cisára, ktorý dokázal zjednotiť Čínu a ukončil tak obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi. Jeho terakotová armáda sa označuje ako ôsmy div sveta a pri jej objavení v roku 1974 sa našlo viac ako 8000 bojovníkov.

Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam a k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Návštevníci sa môžu prísť na výstavu pozrieť každý deň okrem pondelka, podľa otváracích hodín Synagógy. Cena základného vstupného je 5 eur. Študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 3 eurá, deti od 6 do 15 rokov 2 eurá. Rodinné vstupné je za 12 eur (2 dospelí a 3 deti, maximálne do 15 rokov). Na pokladni si záujemcovia môžu zakúpiť suveníry s čínskou tematikou terakotových vojakov.

Zdroj: Mária Bérešová, vedúca kancelárie primátorky Lučenca

Pridaj komentár