Maďarská futbalová akadémia v Lučenci ešte môže vzniknúť, rokovania pokračujú

LUČENEC – Maďarská futbalová akadémia v Lučenci ešte nie je uzavretou kapitolou. Hoci sa objavili správy, že snahy o jej zriadenie v tomto meste skrachovali podobne ako v susednej Rimavskej Sobote, nie je to pravda. Ako totiž po ostatnom zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva (MsZ) potvrdila primátorka Alexandra Pivková, rokovania s maďarskou stranou po „letnej prestávke“ pokračujú.

Naozaj to bola letná prestávka, či už z dôvodu, že na maďarskej strane mali iné, dôležitejšie veci. Teraz ale rokovania znovu obnovili a chcú sa stretnúť na pracovnom stretnutí, ktoré aj prebehne. Budem očakávať, či naše podmienky, ktoré sme zaslali cez právnikov, budú akceptované, alebo budeme aspoň rokovať o kompromise,“ konkretizovala primátorka.

Ako dodala, verí, že konečný výsledok, teda či maďarská futbalová akadémia v meste vznikne, by mal byť jasný v októbri 2019. „Po týchto jednaniach by už malo byť zrejmé, či na to pristupujú, alebo či my vieme ich návrhy kompromisne spracovať,“ ozrejmila Pivková.

Rokovania od roku 2017

Ako Sobotnik.sk informoval dôveryhodný zdroj z Lučenca, prvé kolo rokovaní o fubalovej akadémii v Lučenci dopadlo podobne ako v Rimavskej Sobote. To znamená, že maďarská strana ponúkla samospráve Lučenca podmienky, ktoré boli pre mesto neakceptovateľné.

Podľa už predtým medializovaných informácií by celková výška investície na zriadenie futbalovej akadémie v našich regiónoch mala dosiahnuť výšku zhruba štyri milióny eur. Ponúkal ich maďarský kluby DVTK Miškovec (Miskolc) v zastúpení spoločnosťou Borsodsport Invest KFT Miškovec. Spomínané peniaze by poskytla maďarská vláda na rozvoj mládežníckeho športu.

Ako prvú oslovila maďarská strana ešte v roku 2017 Rimavskú Sobotu. Rokovania však ani po roku nedospeli k zdarnému koncu. Neskôr sa hovorilo, že maďarskí partneri ponúkli zriadenie akadémie Rožňave, Ožďanom či spomínanému Lučencu. Pokrývať mala územie od Veľkého Krtíša až po Košice.

Maďarská vláda ešte v minulosti prijala zákon, na základe ktorého môže poskytnúť finančnú pomoc pre akadémie mimo územia Maďarska. Na Slovensku tak bola podporená akadémia v Dunajskej Strede (Dunaszerdahely Sport Akadémia). Ďalšie akadémie vznikli v Rumunsku, Srbsku či Chorvátsku.

Zdroj: Alexandra Pivková, Sobotnik.sk, Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “Maďarská futbalová akadémia v Lučenci ešte môže vzniknúť, rokovania pokračujú”

  1. Pingback: Futbalová akadémia v Lučenci nevznikla ani po 15 mesiacoch rokovaní

Pridaj komentár