Nemocnica Rimavská Sobota má byť iba lokálna, v Lučenci regionálna

pôrodov cisárskym rezomRIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Nemocnica Rimavská Sobota má byť len lokálnou, tá v Lučenci však bude o stupeň vyššie a má sa stať regionálnou. Vyplýva to z navrhovanej reformy nemocníc (takzvanej stratifikácie) z dielne ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, o ktorej informoval Denník N.

Na základe stratifikácie majú byť všetky nemocnice v SR rozdelené do trochu skupín. Prvou budú lokálne nemocnice, ktoré musia byť pre pre každého pacienta vzdialené nanajvýš pol hodiny cesty autom. Lokálne nemocnice budú poskytovať iba základnú starostlivosť.

Vyšším typom budú regionálne nemocnice. Tie majú byť dostupné pacientom do jednej hodiny cesty autom. Spektrum ich poskytovaných služieb bude širšie a budú mať aj urgentný príjem vyššieho, teda druhého typu s lepším materiálno-technickým zázemím a väčším počtom lekárov – špecialistov.

Rozhodovalo sa medzi Lučencom a R. Sobotou

Podľa vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v súčasnosti nemajú obyvatelia južného Slovenska k dispozícii urgentný príjem vyššieho typu dostupný do jednej hodiny cesty autom. „V tejto lokalite boli na výber dve nemocnice – Rimavská Sobota a Lučenec. Lučenec dnes poskytuje širšie spektrum služieb ako Rimavská Sobota,“ vysvetľuje výber ministerstvo.

Okrem spomínaných lokálnych a regionálnych nemocníc bude ešte tretí, najvyšší typ – národné nemocnice. Tie sú zatiaľ plánované len štyri. Najbližšie k našim regiónom by mali byť v Banskej Bystrici a v Košiciach (ďalšie budú v Bratislave a Martine).

Reforma má priniesť merateľné kritériá a nové pravidlá

Podľa tvrdenia MZ SR stratifikácia známa aj pod názvom Zdravá zmena prinesie do systému po prvýkrát v histórií SR merateľné kritériá na základe výsledkov liečby, vďaka čomu by sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti.

Stratifikácia stanovuje podľa MZ SR aj pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc, ktorá je dnes určená len na 13 všeobecných nemocníc po celom Slovensku. Práve Zdravá zmena ich chce garantovať miesto 13 až 46.

Týmto krokom by sa tak dostupnosť urgentných príjmov do pol hodiny od bydliska pacientov zvýšila z 87 % na 91 % územia,“ vysvetľuje Martin Smatana, generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR.

Pochopiteľne, aj na záver treba ešte raz zdôrazniť, že stratifikácia nemocníc je stále iba zámerom a nie je isté, či k nej dôjde. To, či sa súčasná vláda pol roka pred voľbami vôbec do tejto reformy pustí, sa má rozhodnúť do konca septembra 2019.

Zdroje: Denník N, MZ SR Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Nemocnica Rimavská Sobota má byť iba lokálna, v Lučenci regionálna”

  1. Pingback: Z. CZIPRUSZ: Už máme odpoveď od ministra na petíciu, nie je taká ako sme očakávali

Pridaj komentár