Vyrába sa pivo Gemer stále zo skálnickej vody? Opýtali sme sa výrobcu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Skálnická voda bola jednou z najdôležitejších surovín potrebných na výrobu piva Gemer, ktoré sa od roku 1965 vyrábalo v Rimavskej Sobote. Bohužiaľ, rimavskosobotský pivovar v roku 2006 postihol smutný osud viacerých iných priemyselných podnikov v meste, výroba sa v ňom skončila a pivo Gemer sa začalo vyrábať v Hurbanove.

Zdalo by sa, že presunom výroby sa uzavrela aj éra jeho prípravy zo známej skálnickej vody, teda vyvieračky nad dedinou Nižný Skálnik. Lenže pri jednej akcii v Revúckom okrese, ktorej sme sa zúčastnili, sa jeden „stánkar“, predávajúci Gemer dušoval, že vraj pri varení tohto piva výrobca stále využíva skálnickú vodu. Vie to údajne od svojho dodávateľa a vraj vodu z areálu rimavskosobotského pivovaru vozia do Vyhní.

Toto tvrdenie už od začiatku znelo čudne. Po prvé, vo Vyhniach sa vyrába Steiger, ktorý nepatrí do skupiny Heineken ako Gemer. Ako už bolo spomenuté v úvode, Gemer sa vyrába v Hurbanove. Navyše, celá tá predstava bola zvláštna – žeby výrobca vozil skálnickú vodu z R. Soboty cisternami cez pol republiky?

Nepravdepodobné, náročné a ekonomicky nerentabilné. Na druhej strane však technicky realizovateľné, preto sme sa s našimi otázkami obrátili priamo na tlačové zastúpenie spoločnosti Heineken.

Voda z artézskych studní

Samozrejme, prvá otázka bola, z akej vody sa dnes Gemer varí a či to nie je náhodou tá skálnická. „Vodu čerpáme z vlastných artézskych studní v areáli hurbanovského pivovaru z hĺbky viac ako 100 metrov. Jej kvalita je porovnateľná s požiadavkami na kojeneckú vodu,“ zabila hneď v úvode naše nádeje Helena Windisch, manažérka korporátnych vzťahov Heineken Slovensko.

Bude nový druh Gemera

Zaujímali nás však aj ďalšie detaily ohľadom tohto piva. Spýtali sme sa teda, ako je výrobca spokojný s predajmi Gemera a či bude jeho produkcia pokračovať.

Pivo Gemer sa minulý rok v apríli vrátilo po štyroch rokoch späť na výčapy. Značka prešla redizajnom, receptúra piva však ostala nezmenená. Dnešný Gemer sa vyrába z rovnakej mladiny ako v roku 2014. Neustále dostávame pozitívne ohlasy od prevádzkarov a konzumentov,“ uviedla Windisch.

Ako dodala, aj preto sa rozhodli ešte v tomto roku priniesť produktovú inováciu v podobe ďalšieho druhu piva Gemer, ktorý doplní súčasné 10,5 % pivo.

Zatiaľ len výčapné

Naša posledná otázka bola, či toto pivo ponúka Heineken len ako výčapné, alebo aj vo fľaškách a plechovkách (a či prípadne uvažuje o rozšírení predaja aj v týchto obaloch). „Pivo Gemer ponúkame v čapovanej verzii. Nad inými druhmi balení momentálne neuvažujeme,“ zakončila manažérka.

PREČÍTAJTE SI: Heineken potichu oživil pivo Gemer

Zdroj: Heineken Slovensko Foto: Heineken, Pixabay.com

Pridaj komentár