R. SOBOTA: Ekologické venčoviská neslúžia svojmu účelu, špatia okolie

RIMAVSKÁ SOBOTA – Ekologické venčoviská sa v Rimavskej Sobote objavili náhle, v roku 2017. Bezpochyby šlo o zaujímavý projekt, ktorý mohol priniesť zlepšenie podmienok pre „psíčkarov“. Čas však ukázal, že vôbec nenaplnil očakávania a ďalšiu existenciu týchto venčovísk v meste treba prehodnotiť.

Vráťme sa najprv úplne na začiatok. Prvé informácie o ekologických venčoviskách sa objavili na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) koncom roka 2016. Predniesol ich zástupca spoločnosti z východného Slovenska, ktorá mala záujem tieto venčoviská v R. Sobote inštalovať a starať sa o ne. Poslanci vtedy o tejto možnosti dosť diskutovali, jednoznačné rozhodnutie však nepadlo. Viacerým sa napríklad nepáčila cena, ktorú firma za prevádzku venčovísk chcela účtovať mestu.

Napriek tomu napokon k dohode došlo a v polovici roka 2017 sa venčoviská objavili na viacerých miestach v meste. Prísľub zo zo strany firmy znel, že každý mesiac budú vo venčoviskách vymieňať aktívnu látku, ktorá údajne priťahuje psov, aby svoju potrebu vykonali práve pri venčovisku a nie niekde v tráve, kde sa stane „nášlapnou mínou“. Bonusom mala byť možnosť umiestnenia inzercie na podsvietených paneloch venčovísk.

Nulový prínos

Zámer to bol naozaj pekný, dva roky existencie venčovísk však podľa nás želaný efekt vôbec nepriniesli. Často chodíme okolo viacerých z nich a nikdy sme nezaregistrovali, že by sa v ich priamom okolí pohybovali majitelia so svojimi psími miláčikmi. Ani náš pes nikdy neprejavil o žiadne z venčovísk záujem a podobné skúsenosti nám priamo povedali aj iní majitelia psov. O nevyužívaní svedčí i burina, ktoru sú obrastené.

Vypuklým problémom hlavne v posledných mesiacoch sa stal technický stav týchto zariadení. Po silnom vetre v júli sme zaregistrovali, že dve venčoviská na Kirejevskej ulici sú v zlom stave. Jedno bolo ohnuté doslova do vodorovnej polohy, druhé vyhnuté do uhla zhruba 45 stupňov. Zdalo sa nám, že za to môže práve spomínané vetrisko, ale niektorí obyvatelia nás presviedčali, že sa na venčoviskách „podpísali“ vandali.

Možno šlo aj o kombináciu oboch faktorov. Podstatné však je, že minimálne od 23. júla do 7. septembra po nich ani neštekol pes. Doslova i obrazne:-) Prvé zostalo približne v rovnakej polohe 45 stupňov ako nebezpečná pasca na neopatrného psíka, trosky druhého postupne skončili na zemi.

 

Venčoviská budú odstránené

Na e-mailovú adresu uvedenú na venčoviskách sme preto napísali mail s niekoľkými otázkami. V prvom rade nás zaujímalo, či firma, ktorá ich osadila, stále prevádzkuje tieto zariadenia, keďže sú v zlom technickom stave.

Venčovisko je naším majetkom, boli umiestnené tak, aby bol prístup k ním so psom. Venčovisko po technickej stránke bolo skonštruované a osadené, aby slúžilo mnoho rokov. Súčasný stav, ako ho opisujete, žiaľ, nevieme ovplyvniť, sú výsledkom zrejme vandalizmu,“ uviedla firma Kemax vo svojom stanovisku, ktoré portálu Sobotnik.sk poskytla zástupkyňa spoločnosti Mária Theisová.

Naša druhá otázka bola, či je do venčovík každý mesiac dopĺňaná aktívna látka, ktorá má priťahovať psov. „Nie,“ znela stručná odpoveď firmy.

Upozornili sme tiež, že minimálne dve ekologické venčoviská sú 1,5 mesiaca poškodené a opýtali sme sa, akú sumu ročne firma od mesta inkasuje za ich prevádzku. „Tieto venčoviska v dohľadnom čase odstránime. Mesto neplatilo a neplatí nič,“ odpovedali nám z firmy Kemax.

Demontovať, alebo sprevádzkovať

Zhrnuté a podčiarknuté: Samotné ekologické venčoviská môžu byť dobrý nápad, vo forme, v akej ich dnes vidíme v Rimavskej Sobote, však nemajú žiadny zmysel ani funkciu. Sú zbytočnými zariadeniami a len zvyšujú vizuálny smog. Minimálne jedno (pri moste od Tesca na Západ) už nejaký čas chýba a zostal po ňom len vybetónovaný kruh s rúrou.

V zásade vidíme dve (jednoduché) riešenia situácie. Buď sa začne prevádzkovateľ o tieto zariadenia riadne starať, alebo by ich mal demontovať. Celú vec posunieme samospráve, aby v tejto záležitosti zvážila ďalšie kroky.

Zdroj: Sobotnik.sk, Mária Theisová, Kemax Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár