RIMAVSKÁ SOBOTA: Obchodné centrum RSPark chcú otvoriť už tento rok

RSParkRIMAVSKÁ SOBOTA – Už v tomto roku by malo byť otvorené obchodné centrum (OC) RSPark, ktoré je vo výstavbe na mieste bývalej tržnice na Ulici Bélu Bartóka v R. Sobote. Zástupcovia investora o tom informujú na internetovej stránke centra rspark.sk.

Celý názov centra znie OC RSPark Nákupy – Oddych – Hotel a podľa údajov na stránke v ňom má byť k dispozícii viac ako 5000 štvorcových metrov nákupov a oddychu. Chýbať nemajú ani farmárske trhy a moderné hotelové izby. Avizovanou súčasťou OC RSpark je podzemné parkovanie pre návštevníkov či elektrické nabíjacie stanice Mercedes Benz EQ.

Na prenájom v ponuke obchodné priestory o rozlohe 30 – 800 metrov štvorcových, fast foodové prevádzky o rozlohe 25 – 50metrov štvorcových a trhové kiosky o rozlohe 10 – 15 metrov štvorcových,“ dodáva sa na stránke centra, kde sú už uvedené logá spoločností Intersport, potraviny Fresh a Farmer‘s Market.

Dlhá história

Objekt terajšieho OC RSPark je stavaný na mieste bývalej Mestskej tržnice, ktorá fungovala od 70. rokov 20. storočia. V roku 2004 však vtedajšie mestské zastupiteľstvo (MsZ) malo rozhodovať o jej predaji spoločnosti DS Car Dunajská Streda za päť miliónov korún. Táto firma mala získať aj pozemky pod tržnicou a v jej bezprostrednom okolí o rozlohe zhruba 5300 štvorcových metrov.

Zámer predaja tržnice vtedy vyvolal nesúhlas časti občanov. Vtedajšiemu primátorovi Štefanovi Cifrušovi bola odovzdaná petícia s takmer 800 podpismi proti predaju. Výrazným kritikom odpredania tržnice bol súčasný primátor Jozef Šimko, ktorý predajnú cenu považoval za nízku. Poukázal na to, že len samotná hodnota budovy tržnice spolu s novovybudovanými toaletami mala vtedy účtovnú hodnotu viac ako sedem miliónov korún. Tržná hodnota pozemkov bola podľa neho ďalších viac než 10 miliónov korún.

RSPark

Šimko vtedy vystúpil aj na zasadnutí MsZ. „Predaj tržnice za päť miliónov korún považujem za rozkrádanie majetku občanov nášho mesta a vyzývam primátora (Cifruša, pozn. redakcie), ak mu už tak záleží na odpredaji tržnice, na vypísanie verejnej ponuky alebo verejnej dražby,“ uviedol súčasný primátor vo svojich volebných novinách Soboťan č. 5 zo dňa 24. novembra 2006.

Celý prípad sa neskôr zamotal a boli vypracované dva znalecké posudky tržnice. Mesto zároveň dostalo ďalšie dve ponuky na odkúpenie tržnice za sedem, resp. v druhom prípade za 12 miliónov korún. Prvý záujemca, spoločnosť DS Car, napokon od kúpy odstúpila a predaj sa napokon v roku 2004 neuskutočnil.

Druhý predaj

V roku 2006 však k nemu nakoniec prišlo, keď poslanci MsZ odsúhlasili predaj tržnice za šesť miliónov korún spoločnosti Real – Rent z R. Soboty. Ako uvádzal Šimko v Soboťanovi, v médiách sa vtedy objavili kritické pripomienky na adresu MsZ aj primátora Cifruša a bola im vytýkaná nízka predajná cena.

Len účtovná hodnota sa pohybuje v zmysle materiálov z MsZ okolo 8 miliónov korún. Nehovoriac o tržnej hodnote, ktorá sa pohybuje okolo 22 miliónov korún,“ podotkol vtedy Šimko. Dodal tiež, že tržnica vykazovala každoročný zisk 4,1 milióna korún a boli aj pripomienky k vybudovaniu sociálnych zariadení v priestoroch tržnice za 1,7 milióna korún. Tie boli odpredané spolu s tržnicou.

Súčasný primátor ďalej v Soboťanovi prezentoval, že rimavskosobotský podnikateľ Peter Molnár bol ochotný za tržnicu ponúknuť až 15 miliónov korún, o predaji však podľa vlastných slov nemal vedomosť. Symbolickou bodkou za kauzou predaja bol otvorený list 35 podnikateľov primátorovi Cifrušovi na vypísanie verejnej obchodnej súťaže na predaj tržnice, namiesto jej priameho predaja. Napriek tomu však MsZ predaj za šesť miliónov korún definitívne schválilo.

Zdĺhavá výstavba

Ako ešte v roku 2006 informoval denník Pravda, konateľ spoločnosti Real – Rent Ján Podhradský povedal, že v roku 2008 objekt pôvodnej tržnice demontujú a za niekoľko mesiacov postavia nové centrum obchodu a služieb.

Real – Rent v roku 2007 predložila i zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). „Účelom zámeru je posúdenie výstavby a prevádzky stavby: Tržnica – polyfunkčný objekt Rimavská Sobota, ktorý je navrhnutý na Ul. B. Bartóka v Rimavskej Sobote, na mieste existujúcej tržnice. V novej stavbe sú uvažované obchodné priestory, trhoviskové predajne, administratívne priestory a bytové jednotky. Terajší účel tržnice sa zachová aj po jej prebudovaní na polyfunkčný objekt,“ uvádza sa v zámere.

RSPark
Vizualizácia obchdného centra RS Park (zdroj: enviroportal.sk, zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) spoločnosti Real – Rent)

Podľa technických parametrov uvedených v rozhodnutí Obvodného úradu životného prostredia v Rimavskej Sobote zo dňa 14. augusta 2007 bude objekt tvorený trojposchodovou podnožou so zastavanou plochou 56,50 m x 41,00 metrov. Z nej budú vystupovať dva päťpodlažné vežové objekty, umiestnené navzájom symetricky v prednej časti podnože, ktoré sú navrhnuté obdĺžnikového pôdorysu s oblou presklenou fasádou do ul. B. Bartóka.

Na prízemí podnože je navrhnutý trhoviskový predaj a ďalšie dve podlažia podnože budú slúžiť ako predajno administratívne priestory s príslušenstvom a hygienickými priestormi pre zamestnancov a zákazníkov. V štvrtom až šiestom podlaží výškových nadstavieb sú navrhnuté kancelárske priestory a v siedmom až ôsmom podlaží nadstavieb sú byty, spolu 8 bytových jednotiek,“ dodáva sa v rozhodnutí.

Projekt sa završuje

Ako je vidieť, proces prípravy a výstavby centra bol naozaj dlhý. Aj samotné predaje tržnice môžu dodnes pri spätnom pohľade vyvolávať otázky. V súčasnosti a v terajšom štádiu výstavby je však už naozaj podstatné hlavne to, aby sa stavba čím skôr dokončila a slúžila svojmu účelu.

Soboťania, ktorí výstavbu sledujú, si mohli všimnúť, že práve v tomto roku práce začali gradovať, resp. sa realizovali činnosti, ktoré boli dobre viditeľné aj nezainteresovanému človeku. Šlo napríklad o osadenie okien či fasádnych presklených stien. O spustení prevádzky budovy, resp. jej prvej etapy, vás, samozrejme, budeme informovať.

Za tip na článok ďakujeme nášmu čitateľovi Jozefovi.

Zdroje: Soboťan, enviroportal.sk, pravda.sk, Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “RIMAVSKÁ SOBOTA: Obchodné centrum RSPark chcú otvoriť už tento rok”

  1. Pingback: Otvorili RSPark, ponúka prvé podzemné parkovisko v R. Sobote (recenzia)

Pridaj komentár